Suzan Bozovic är fältassisten på kommunen: "Risken ökar att de kommer i kontakt med alkohol och droger, speciellt under sena kvällar." Erika Svensson, ungdomschef på kultur- och fritid, menar att det finns centrala ställen med bra öppettider för unga i Falkenberg. 
Suzan Bozovic är fältassisten på kommunen: "Risken ökar att de kommer i kontakt med alkohol och droger, speciellt under sena kvällar." Erika Svensson, ungdomschef på kultur- och fritid, menar att det finns centrala ställen med bra öppettider för unga i Falkenberg. 

"Unga saknar ett centralt ställe att umgås på"

Stora grupper av unga samlas i gallerior och på kaféer i brist på mötesplatser. Enligt kommunpolisen kan det skapa en känsla av otrygghet hos andra.

ANNONS
|

Suzan Bozovic arbetar som fältassistent för kommunen. Den senaste tiden har hon lagt märke till att fler unga ses i stora grupper på stan.

– Det i sig är såklart ingenting nytt, men det nya är att det har blivit större grupper med yngre ungdomar, säger hon.

Hon beskriver hur grupper på ibland upp till 30 ungdomar mellan 13 och 15 år hänger vid Kronan, kaféer och i centrum.

– De kommer från olika skolor och sammantrålar i centrum. Det jag hör när jag pratar med dem är att de saknar ett centralt ställe att umgås på, köpa en billig fika och sitta ner, säger Suzan Bozovic.

ANNONS

Hon ser risker med att de hänger på stan där det inte alltid finns vuxna i närheten.

– Risken ökar att de kommer i kontakt med alkohol och droger, speciellt under sena kvällar. En del kan även vilja skolka för att hänga med varandra i stan, och det kan uppstå konflikter grupper emellan när så många ungdomar vistas på samma lilla yta, säger hon.

Kommunpolis Anneli Svensson bekräftar bilden, och ser även att stora ungdomsgäng kan skapa en känsla av otrygghet hos förbipasserande.

– Det kan uppfattas som lite skrämmande när det sitter ett stort gäng i trapphus och gallerior. De kanske röker, pratar högljutt och skojbråkar. Vi har diskuterat vad man kan göra för att stävja det beteendet som orsakar otrygghet hos andra, säger hon.

Polisens arbete går främst ut på att vara närvarande där ungdomar befinner sig.

– Vi försöker bygga kontakter och förtroende. Men jag tror att många upplever att vi inte är så synliga som vi skulle vilja vara, det är en fråga om resurser, säger Anneli Svensson.

Hon poängterar att hon inte vill måla ut ungdomarna som "bråkiga".

– Till viss del bottnar det i en trångbodd situation hemma där det är svårt att ta hem vänner, säger hon.

ANNONS

Erika Svensson, ungdomschef på kultur- och fritidsförvaltningen, menar att det inte saknas centrala platser att hänga på för ungdomar.

– I centralområdet har vi ungdomsgårdar på Tullbro, Tånga och Källan i Skogstorp. Verksamheten där fokuserar på högstadieelever, men även en del på gymnasieelever.

De flesta av gårdarna har öppet mellan två - fyra dagar i veckan.

– Det är ganska mycket öppethållande och tiderna är koncentrerade till efter skoltid.

Vad tänker du när du hör att unga saknar platser att hänga på?

– En del som hänger i stan hänger på gårdarna också. Det kan vara olika dagar eller tider på dygnet. Några kanske inte är på ungdomsgårdarna, det är frivilligt. Alla har olika intressen, önskemål och viljor. För ungdomar mellan 16-20 år kommer det att växa fram verksamhet under året eftersom det är en målgrupp som satsas på.

ANNONS