En person trillade ur sin rullstol på Gekås. Dog senare av vårdmiss. Foto: Ola Folkesson
En person trillade ur sin rullstol på Gekås. Dog senare av vårdmiss. Foto: Ola Folkesson

Trillade på Gekås - avled efter vårdmiss

Personens rullstol tippade inne på Gekås och han trillade ur. Det som började som en dagstur tillsammans med familjen slutade med en katastrof.

ANNONS
|

Ambulansen tillkallades till platsen då personenklagade på smärtor. Han togs om hand av vårdpersonal som gav honom Stesolid, som är en lugnande, muskelavslappnade medicin.

Händelsen som ägde rum i början av augusti i år anmäls nu av assistansbolaget som gjort en Lex Sarah-anmälan om händelsen.

Efter ett tag uppmärksammades personalen på att medicinen var farlig för patienten. Personalen ska då ha framkallat kräkningar hos honomför att få upp medicinen men det var då allt gick snett. I anmälan står det att "uppkastningen har tagit sig in i lungorna". Personen avled dagen efter i sviterna av detta.

Även om personenavlidit på grund av en miss inom vården anser assistansbolaget att hela händelsen inleddes under deras ansvar. I anmälan står det att bolaget till en början bedömt att händelseförloppet borde hanterats genom Lex Maria eftersom att missen skedde inom vården men senare har de ändrat sig och detta menar de är anledningen till att anmälan kommit in såpass sent somtisdagen den 5 september, alltså nästan en månad efter händelsen.

ANNONS

I anmälan framgår det att det inte är möjligt för assistansbolaget att "undanröja risker att en liknande situation uppstår igen då den baseras på en kedja av oförutsedda och olyckliga händelser."

ANNONS