Träning ett sätt att mötas i Krogsered

Det är tisdagskväll och ett 30-tal personer har samlats i bygdegården och det är dags för veckans träningspass. Den lilla byn har hittat ett sätt att mötas, och röra på sig tillsammans.

ANNONS
|

– Vi har hållit på i fem år nu, jag bor inte längre i Krogsered, men det är så himla fint att kunna träna tillsammans och träffas, säger Karin Torstensson som är landsbygdsutvecklare i Falkenbergs kommun.

Krogsered. En liten ort på landsbygden i Falkenbergs kommun. Ganska typisk för småorter, där det inte finns någon kommersiell service. Ingen butik, ingen post, inget bageri. Kyrkan och bygdegården är de naturliga mötesplatser som finns.

Och det är just i bygdegården som det händer. Varje tisdag samlas 30-40 personer där för att styrketräna tillsammans.

– Den byggdes ut för ett antal år sedan eftersom Falkenbergsrevyn började där, och de behövde mer plats. Nu är den toppen att träffas och träna i, säger Karin och fortsätter:

ANNONS

– Det är en jättebra mötesplats. Snickaren kan prata med rörmokaren och man får chans att träffa de lokala hantverkarna till exempel.

Karin arbetar med landsbygdsutveckling och tillsammans med kollegan Jennifer Erlandsson åker hon just nu runt genom kommunen för att träffa folk och prata om vad byborna upplever att de saknar på de olika orterna.

– Jag ser Krogsered som positivt exempel. Man gör något tillsammans och brinner för det. Man behöver inte göra så mycket för att skapa personliga mötesplatser, men det måste vara något som passar orten.

Projektet handlar om att öka servicen på landsbygden, och man ser matbutikerna som nav. Kanske behövs det ett kylrum där handlaren kan ställa varorna i färdigpackade påsar till dess att handlarna hinner hem från jobbet och ska handla? Möten går ut på att öppna en dialog mellan invånarna med fokus på vilken slags service som behövs för att bo och verka i respektive ort. Totalt har man planerat fem servicepunkter.

De första mötena startar i februari. Först ut var Slöinge, där Karin var i går. Framöver blir det även möte i Älvsered, Krogsered, Morup och Vessigebro under februari.

ANNONS