Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  Återanvändning av textilier är ett sätt att spara på jordens resurser.

  Textilretur ger många nya jobb

  Ett samarbete kring textilretur startas i Ullared kring årsskiftet 2017/2018. När verksamheten är i full gång kan den sysselsätta upp till 40 personer.

  Det är Gekås, biståndsorganisationen Human Watch och Falkenbergs kommun som tecknat ett samarbetsavtal. 

  Återanvändning av textilier är ett sätt att spara på jordens resurser eftersom tillverkningen kräver mycket energi och kemikalier. Human Bridge arbetar med bistånd och överskottet från sorteringsverksamheten kan till exempel vara med och finansiera utrustning till sjukhus i Afrika.
  – Det vi sett från våra textilsorteringar på andra platser runt om i landet är att det skapar arbetsglädje och engagemang att arbeta med något som gör skillnad i ett större perspektiv, berättar Klaus Rosinski, textilmarknadschef på Human Bridge i ett pressmeddelande. 
  Biståndsorganisationen ansvarar för själva textilhanteringen och den utrusning som behövs.
  Falkenbergs kommun har personalansvar för 20-40 personer som arbetar, har aktivitetsstöd, etableringsersättning, arbetstränar eller liknande. Kommunen står även för personalutrymmen.

  Några kommer att vara anställda som arbetsledare/handledare, men för de allra flesta är det sysselsättning inom ramen för en åtgärd. Det kan till exempel handla om personer med funktionshinder, nyanlända, långtidsarbetslösa eller liknande.
  – Det här ger flera personer möjlighet till meningsfull och viktig sysselsättning. Jag tror att det här kan bli en väg ut på den vanliga arbetsmarknaden för många. Den här typen av verksamhet behöver vi ha över hela kommunen, säger kommunrådet Mari-Louise Wernersson (C).

  Gekås har samarbetat med Human Bridge i flera år och står för lokalen samt uppmanar sina kunder att lämna använda textilier i retur.
  – Vi arbetar med miljömässiga och sociala perspektiv. Att nu samarbetet utökas bidrar till ökad sysselsättning och inkludering i kommunen och det tycker vi är bra, säger vd Jan Wallberg.