Surfplattan populärt verktyg i förskolan

Flera förskolor i Falkenbergs kommun använder sedan i höstas surfplattor i verksamheten. – Den ska finnas med som ett lekfullt sätt att lära sig saker, säger Jessica Bystedt, förskolechef för Ullaredsområdet.

ANNONS
|

Den nya tekniken sträcker sig allt längre ner i åldrarna.

Sedan flera år finns projektet en-till-en där elever i årskurs 7–9 förses med personliga datorer.

Nu har även barn i förskolan möjlighet att bekanta sig med ny teknik.

Sedan i höstas använder flera förskolor så kallade surfplattor.

– Det finns ett stort intresse att föra in dem till de yngre barnen, säger Lisa Nord, förskolechef i Falkenbergs kommun, och tillägger:

– Vi har inga riktlinjer att alla ska ha en surfplatta. Det är upp till varje förskola hur de vill använda sina materialpengar, exempelvis om de vill köpa in spel eller en Ipad.

ANNONS

Några som testat på att använda sig av surfplattor är förskolorna i Ullared och Okome.

Jessica Bystedt, förskolechef i Ullaredsområdet, berättar om nyheten.

– Jag tror absolut att den kommit för att stanna. Men för oss är det viktigt hur man använder den. Det ska bara finnas pedagogiska appar och man ska aldrig lämna den till barnen helt och hållet själva, det behövs vuxna med, säger hon.

Försöket under hösten har gett ett kvitto på att både barn och pedagoger uppskattar tekniken i verksamheten. Därför har Jessica Bystedt bestämt sig för att beställa in en Ipad till varje avdelning till de äldre barnen (3-5 år).

– Det är väldigt lustfyllt för barnen. De kan exempelvis trycka på en kobild och höra den råma. De har tyckt att det varit jättekul. Även pedagogerna är positiva till det, de har känt att det är rätt, säger hon.

Det finns dem som är kritiska till att införa tekniken i såpass låg ålder, vad säger du om det?

– Jag kan förstå dem men det är inte en fråga om att exempelvis vara ute mindre och i stället sitta hela dagen med en Ipad. Det ska vara ett alternativ, om någon exempelvis vill rita eller lägga memory så kan man göra det på den. Den ska finnas med som ett lekfullt sätt att lära sig saker, säger Jessica Bystedt.

ANNONS
ANNONS