Strålkastarnas ljus. Redan nu testas en del lampor. Och från torsdag morgon blir det 100 timmar nonstop. Bild: Ola Folkesson
Strålkastarnas ljus. Redan nu testas en del lampor. Och från torsdag morgon blir det 100 timmar nonstop. Bild: Ola Folkesson

Strålkastarnas ljus ska flöda över ofärdig arena

I slutet av veckan ska belysningen på den nya fotbollsarenan på Kristineslätt i Falkenberg brinna i 100 timmar, dag som natt.

ANNONS
|

Den som är intresserad av de exakta måtten kan upplysas om att de fyra strålkastarmasterna på den nya fotbollsarenan är 42,5 meter höga. Och högt däruppe sitter 182 strålkastare som ska få gräsmattan att bada i ljus.

– 1 400 lux, säger byggprojektledare Hans-Erik Wortmann på Falkenbergs kommun.

Även om denna definition på ljusstyrka inte säger så mycket, så uppfyller 1 400 lux i alla fall önskemålen om tillräcklig belysning för tv-sändningar av allsvenskan och superettan. (Som jämförelse kan man väl nämna att vanlig kontorsbelysning ligger på 400-500 lux.) Då, med fullt ös, är elkostnaden för arenabelysningen 750 kronor i timmen.

ANNONS

Nåväl, vad som startar nu på torsdag morgon klockan 7 är en 100 timmar lång och oavbruten belysning som behövs för att de nya lamporna ska trimmas in och nå sin maximala effekt. Denna inkörning behövs vid detta enda tillfälle, och när den är gjord ska man från och med måndag börja ställa in varje enskild lampa mer exakt – så att de 182 strålkastarna är rätt vinklade för att lägga hela planen i ljus. Den finjusteringen i nästa vecka kommer att ske huvudsakligen på kvälls- eller nattetid, eftersom ljuseffekten bäst kan följas när det är mörkt i övrigt.

– Men vi räknar inte med att boende i närheten ska behöva bli störda, eftersom lamporna även inledningsvis är riktade ner mot planen. Vi har lärt oss en del sedan vi 2008, tror jag det var, gjorde ett motsvarade test med belysningen på idrottsplatsen, säger Hans-Erik Wortmann.

När arenan väl är igång kan strålkastarnas ljusstyrka regleras efter behov. Det är inte alla evenemang som behöver bada i tv-sändningarnas ljus, en och annan match kanske rent av skulle vilja glömmas i mörker.

Och framförallt är ju solljuset emellanåt tillräckligt.

FAKTA: Nya fotbollsarenan.

Kommunens byggkostnad beräknas till 130 miljoner kronor samt ytterligare 21,5 miljoner för parkering, cykelvägar med mera. Kommunen kommer till en början att ha en drift- och kapitalkostnad på 12,2 miljoner kronor brutto per år för den nya arenan.

Men nettokostnaden för kommunen blir lägre genom att till exempel Falkenbergs FF ska betala 2,7 miljoner kronor i årshyra, om nu inte den summan omförhandlas ifall FFF åker ur allsvenskan.

ANNONS