Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
Prova

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

1/11
ANNONS ▼

Stor rånhärva kan nystas upp

Kuppen mot Ernst Forsells guld kan bli nyckeln som låser upp en handfull ouppklarade rån. Flykten på cykel känns igen från andra svenska städer. I dag häktades den misstänkte 34-åringen.

Mannen häktades under fredagen på sannolika skäl misstänkt för fem fall av rån samt för kuppen mot Ernst Forsells guldbutik på Storgatan i höstas. I samtliga fall rör det sig om guldbutiker som drabbats under 2014 och 2015.
– Det finns likheter i modus och viss teknisk och annan bevisning, säger åklagare Henrik Kindlund.

34-åringen var anhållen i sin frånvaro i närmare tre veckor innan han odramatiskt kunde gripas i sin hemstad Linköping.
Det är av allt att döma en omfattande utredning som nu sammanställts och vidareutvecklats från flera svenska städer. Från merparten av brotten finns övervakningsbilder att tillgå. I endast ett av de tidigare fem rånen, rånet mot Ringströms Guld i Örebro, har den nu häktade mannen delgivits misstanke. Där tvingades dock förundersökningen att läggas ner i brist på bevis. Kuppen i Falkenberg kan alltså ha blivit den misstänkte rånarens fall.
– Det är ingen magisk grej som har dykt upp utan det handlar om ett gediget och ambitiöst arbete av polisen i Falkenberg, säger åklagare Henrik Kindlund som annars är förtegen om detaljerna kring utredningen i det här läget.

Sammanlagt misstänks två personer för delaktighet i de olika brotten i varierande grad. En person var ett tag anhållen men släpptes tills vidare i brist på bevis.
– Vi har en medmisstänkt som är på fri fot och han är alltjämt också misstänkt för de flesta av de här fallen, dock inte riktigt alla, säger Henrik Kindlund.
Åtal mot 34-åringen mot ska vara väckt senast den 2 juni. 
– Vi har ju drivit den här utredningen sedan i oktober förra året så mycket arbete är gjort. Det är ju ovanligt att man får en skälig misstänkt så pass sent i utredningen men mycket har gjorts innan dess, säger Henrik Kindlund.

Den nu häktade mannen nekade genom sin försvarare, advokat Hans Orrenius, till samtliga brott. 

Cykelrånaren – misstänks för ytterligare fem rån

 • Rån, Ringströms Guld, Örebro, september 2015. Beväpnad med yxa och eventuellt pistol. Försvann från platsen på lila damcykel. Ett vittne, en ung man, lyckades komma ikapp mannen och knuffa honom in i ett cykelställ. Men den unge mannen ska ha blivit pistolhotad, enligt tidningen Nerikes Allehanda.
   
 • Rån, Hallbergs Guld, Karlskrona, oktober 2014. Två maskerade rånare slår till mot butiken strax efter öppningstid. De hotade personalen med en mindre yxa och kom över guldföremål "till ett betydande värde". Efter rånet cyklade de två personerna från platsen och fångades bakifrån på en bild tagen av en privatperson, enligt Blekinge läns tidning.
   
 • Rån, Hallbergs Guld Helsingborg, februari 2015. Två personer ska genom hot ha tvingat personalen att öppna ett låst utrymme i butiken. De två fick med sig "gods av okänt värde" och lämnade platsen på cyklar, enligt Helsingsborgs Dagblad.
   
 • Rån, Hallbergs Guld, Karlstad, december 2014. Två personer hotar personalen med yxa och tvingar till sig halsband och ringar. Efter rånet lämnar personerna platsen på cykel. Polisen hittade senare en rosa cykel som sattes i samband med gärningen, enligt tidningen Nya Wermlands-Tidningen.
   
 • Rån, CG Hallbergs guldsmeds AB, Lund, april 2015. Två maskerade män tvingade personal att öppna ett skåp varifrån de rafsar med sig smycken till ett oklart värde i en väska. Vid tiden för rånet ska det ha varit mycket folk i rörelse på den aktuella platsen, enligt tidningen Sydsvenskan.
MEST LÄST