Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
Prova

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

Som vanligt. Fredric Hillertz, vice ordförande för Lärarförbundet i Falkenberg tycker att läget inför hösten är ungefär som det brukar vara. /Foto: Ola Folkesson
Som vanligt. Fredric Hillertz, vice ordförande för Lärarförbundet i Falkenberg tycker att läget inför hösten är ungefär som det brukar vara. /Foto: Ola Folkesson

Stor omflyttning bland lärarna

Pensionsavgångar, lärare som väljer att arbeta närmare sin hemort och löneökning i annan kommun bidrar till lärarbrist.


En av de skolor i kommunen som står med vakanser i nuläget är Tullbroskolan. Rektor Ulf Nyborg har rekryterat sju nya lärare inför hösten, men fortfarande finns det två vakanta tjänster. 
– Det är fler än vad det brukar vara såhär års, säger Ulf Nyborg.
– Vi har sökanden som är behöriga så jag har hoppfull inför hösten. 


Nio lärare slutade av olika anledningar vid vårterminsslutet. 
- Dels hade vi flera pensionsavgångar, någon valde att arbeta i orten han bor på och någon bytte till en annan kommun och fick upp sin lön betydligt. 
Bodil Samuelsson är rektor på Apelskolans område och har ansvar även för Ätranskolan och skolan i Älvsered.
– Vi har haft en vakans på Älvseredsskolan länge och har svårt att rekrytera. På Apelskolan har vi två vakanser, men vi har intervjuer på gång och jag har gott hopp om full besättning till hösten. Två lärare slutade vid terminsslutet, av personliga skäl, säger Bodil Samuelsson.

Vakanserna gäller en lärare i idrott och en i engelska och svenska.
Morups friskola har sexlärartjänster plus fritidspersonal. Cecilia Eliasson sitter i skolans styrelse och har inte hört att någon skulle vara på väg att sluta.
– Vi har haft samma personal sedan friskolan startade år 2002.

Fredric Hillertz, vice ordförande för Lärarförbundet i Falkenberg tycker att läget inför hösten är ungefär som det brukar vara. ​

_ Det är in alla fall inte sämre än tidigare år. Generellt sätt kan jag konstatera att det är en större rörlighet nu än tidigare, men det betyder ju inte bara att lärare lämnar skolor i Falkenberg, det är ju fleras om väljer att börja arbeta här.


Finns det något man kan göra för att få lärare att stanna?
– Lite lagom omflyttning kan vara bra, det kan befrukta verksamheten med nya tankar och idéer. Samtidigt är ju kontinuiteten viktig. Om flera lärare i ett och samma arbetslag slutar samtidigt blir det ju inte bra. 

Varför är det större rotation på lärare nu än tidigare?
- Jag tror att de som är missnöjda med sin löneutveckling tar chansen att flytta på sig. Den som redan har en hög lön har svårt att förhandla upp den nämnvärt och blir kanske kvar på sin skola. 

Hur mycket kan man höja sin lön genom att byta arbetsgivare?
- Jag vet inte, men jag hör ju rykten 4 000 - 5 000 kronor i månaden, men det kan jag inte bekräfta.  Generellt ligger snittlönerna i Halland väldigt jämnt. Förra året hade en grundlärare i årskurs 4 -9 i Falkenberg 33 800 kronor, i Halmstad var den 34 500 kronor och i Varberg 33 700 kronor. 

Lediga lärartjänster i Falkenberg
Ett axplock från falkenberg.se den 16 juni:…
Förstelärare Fajansskolan 
Lärare i bageri och konditori till Falkenbergs gymnasieskola
Lärare årskurs 4-6, Vinbergsskolan
Lärare årskurs 6-9, 50-60 procent, eng, Skogstorpsskolan
Lärare årskurs 1-3, Tångaskolan

MEST LÄST