Bättre läge. Hans-Erik Wortmann, Jens Christiansson och Klaus Heinsvig framför nya brandstationen som invigs för allmänheten 25 februari.
Bättre läge. Hans-Erik Wortmann, Jens Christiansson och Klaus Heinsvig framför nya brandstationen som invigs för allmänheten 25 februari.

Snart flyttar Ullareds brandmän in här

Nu är nya brandstationen i Ullared klar. Större, bättre och med plats för fler verksamheter i lokalerna.

ANNONS
|

Enligt Hans-Erik Wortmann, projektledare för stationsbygget från Falkenbergs kommun, har stationen gått ovanligt fort att färdigställa. Vid årsskiftet för drygt ett år sedan drog kommunen igång projektet.

– Man kan säga att det är ett mönsterprojekt. Från att det politiska beslutet togs, detaljplanen vann laga kraft på julafton, så fick vi bygglov 28 december och första spadtaget togs i februari, säger han.

Ett år senare, närmare bestämt den 11 februari, ska Räddningstjänsten flytta in i den nya brandstationen. Till skillnad från den gamla, som låg mitt i Ullared med utfart rätt ut i trafiken, är nya stationen strategiskt placerad på väg 153 mitt emot Sunnerängssjön.

ANNONS

– För tio år sedan var det inte det tänket i Falkenberg, då var det viktigaste att det låg nära, berättar Jens Christiansson, stabschef på Räddningstjänst väst.

Nya stationens läge gör att bilarna kommer kunna åka ut snabbare. Den är också lite överdimensionerad i dagsläget så att Räddningstjänsten vid behov ska kunna växa.

– Vi vill gärna ha fler som jobbar här och hoppas att stationen ska få lite av en nytändning. Vi har fem i varje arbetslag, femton plus några reserver hade varit idealet, säger räddningschef Klaus Heinsvig.

Det finns även extra kontorsrum som till exempel kan användas av undersköterskor. I dag är de fler än deltidsbrandmännen på räddningstjänsten.

Jens Christiansson hoppas att nya stationen lockar fler kvinnor.

– Vi har ett politiskt mål att 15 procent av deltidsbrandmännen ska vara tjejer. Det är viktigt att vara offensiva och här på stationen finns schyssta förutsättningar, säger han.

Gamla stationen blev utdömd av Arbetsmiljöverket. Främsta skälet var att utfarten gick rätt ut i trafiken. Där var också trångt med plats, nya stationen är mer funktionell med utrymme för större fordon, mer personal och bättre faciliteter.

– Larmkläderna finns i ett helt separat utrymme. När man är på larm kan man få cancerogena ämnen på kläderna, här har vi till exempel separat ventilation så man slipper vistas i den farliga miljön hela tiden, säger Jens Christiansson.

ANNONS

Den 11 februari ska brandmännen vara på plats i nya lokalerna och den 25 februari är det öppet hus för allmänheten.

– Vi hoppas att det kommer många och tittar.

Än så länge är det inte klart vad som ska hända med den gamla stationsbyggnaden.

ANNONS