Sex stycken fasta läkare. "Vi jobbar hela tiden för att patienten ska få kontinuitet och att man får den läkaren som man brukar gå till", säger Madelaine Gustafsson, verksamhetschef Falkenbergs vårdcentral.
Sex stycken fasta läkare. "Vi jobbar hela tiden för att patienten ska få kontinuitet och att man får den läkaren som man brukar gå till", säger Madelaine Gustafsson, verksamhetschef Falkenbergs vårdcentral.

Situationen på läkarfronten ser ljusare ut i höst

Få hyrläkare och få vakanser inför hösten. Chefer upplever det lättare att rekrytera läkare till Falkenberg, men det är fortsatt svårt att få tag på erfarna specialister.

ANNONS
|

Alla läkartjänster i Falkenberg är i nuläget inte tillsatta men det är ändå en ljusare bild av läkarläget som målas upp när HN ringer runt till verksamhetschefer inom både den privata och offentliga vården.

– Jag kan inte påstå att vi är fullbemannade för vi har en bemanningsläkare under hösten. Men jag ser ljust på framtiden för vår del, säger Caroline Kaschner som nyligen tillträtt som verksamhetschef för Capio Familjeläkarna i Falkenberg.

Hon var tidigare verksamhetschef för den offentliga vården i kommunen och menar att det tidigare varit tufft att rekrytera läkare till Falkenberg. Inhyrd personal har i många fall varit lösningen men det försöker vården alltmer komma ifrån.

ANNONS

– Man vill inte gärna ha den lösningen utan hellre vikariat eller andra former av anställningar.Det är en extra kostnad men framförallt är vi måna om att ha en kontinuitet för våra patienter och personalen som jobbar här, säger Caroline Kaschner.

Nils Crona, verksamhetschef på Laurentiuskliniken, är inne på samma linje.

– Det finns två skäl. Det är fruktansvärt dyrt och dessutom blir det sämre kvalitet. När hyrläkare kommer kortare perioder blir det ingen kontinuitet. Det ger en sämre trygghet för patienten och personalen får ingen teamkänsla, säger Nils Crona.

Enligt honom handlar detom en tre gånger så hög kostnad för hyrläkare. För närvarande har Laurentiuskliniken inte några. Men de annonserar om lediga läkartjänster inför hösten.

– Vi har läkare så vi klarar verksamheten. Några vikarier vet vi inte hur länge vi får behålla och någon lite äldre jobbar deltid. Därför söker vi ytterligare en eller möjligen två ordinarie specialister i allmänmedicin. Det är vårt önskemål men vi har ingen kris, säger Nils Crona.

Han menar att Falkenbergsom en del av centralt belägna Halland har en relativt bra attraktionskraft.

– Falkenberg har den nackdelen att det inte finns ett sjukhus. Varberg och Halmstad har stora sjukhus där unga läkare tjänstgör. De har i allmänhet bosatt sig i området och det betyder ju att deras förstahandsval när de söker jobb är naturligtvis i den stad där de bor, säger Nils Crona.

ANNONS

Samtidigt menar han att goda pendlingsmöjligheter även kan locka läkare från bland annat Göteborgsområdet. Att rekrytera läkare upplever han inte lika svårt i dagsläget.

– Det börjar lätta. Det är inte svårt att få tag på yngre men det är fortfarande brist på erfarna specialister, säger Nils Crona.

Madelaine Gustafsson är verksamhetschef för de offentliga vårdcentralerna i kommunen och tror inte det blir svårt för falkenbergare att få tid till läkare i höst. I Slöinge och Ullared är det fullbemannat, men vårdcentralen i Falkenberg söker en allmänspecialist och även i Vessigebro behöver en läkare tillsättas.

– Vi behöver alltid rekrytera någon. Falkenberg har en stor vårdcentral och vi har sex stycken anställda. Alla läkare jobbar inte heltid så därför har vi också inne hyrläkare där beroende på hur bemanningen ser ut för de olika månaderna, säger Madelaine Gustafsson.

Ingen av cheferna, HN pratat med, tror att läget ser annorlunda ut beroende på om det handlar om privat eller offentlig vård.

– Jag tror det är rätt så likt. Men det underlättar ju fler tillsvidareanställda läkare som finns på plats när man går ut med en rekrytering, säger Caroline Kaschner.

ANNONS