Sidovagnsknuttar bjöd på åktur

Premiär för mini-Jumbo i Falkenberg

ANNONS
|

- Det är härligt när det blåser i håret, säger Amy Karlsson när hon får ta sig en tur i en sidovagnsmotorcykel. Nyligen genomfördes ett mini-Jumbo i Falkenberg.

En mäktig syn mötte den som körde Arvidstorpsbacken vidare mot Stafsinge och sedan in mot stan i lördags. Då drog 17 sidovagnsmotorcyklar runt i maklig fart. I sidovagnarna satt medlemmar i FUB, som blev bjudna på en ovanlig upplevelse. Två rundor genom stan blev det för att alla åksugna skulle få möjlighet att ta plats i sidovagnen.

- Min pappa känner Holger. När jag tog studenten fick jag åka från skolan i Holgers sidovagn. Det var skitväder, men det gick jättebra ändå, säger Amy Karlsson som är en av dem som är först på plats vid Dagcenter på Murarevägen när det är dags att genomföra den första mini-Jumbon i Falkenberg någonsin.

ANNONS

–Det brukar vara väldigt uppskattat och det är bra för oss sidovagnsknuttar att få visa upp oss. Många har nog förutfattade meningar om hur vi är, säger Holger Lundahl, nybliven falkenbergare.

Holger Lundahl har lämnat Halmstad för Falkenberg. I Halmstad har han varit med på mini-Jumbon i många år. Det var faktiskt Holgers mamma som tog initiativet. Sedan dess har det blivit 29 mini-Jumbon i Halmstadstrakten.

–Min mamma arbetade med ungdomar med utvecklingsstörning i Halmstad och frågad om jag kunde komma dit och visa upp min motorcykel, berättar Holger Lundahl.

Han har kört sidovagnsmotorcykel sedan 1974 och det har blivit många mil bakom styret på olika motorcyklar.

–När mina barn var små reste vi till Italien på motorcykel, hela familjen. Barnen satt i sidovagnen och frugan bakom mig. Det gick jättebra.

Numera blir det cirka 1000 mil om året. Snart är det dags för ett internationellt Jumbo-run i Höganäs. Då kommer sidovagnsåkare från sex olika länder för att delta i en liknande utflykt som den som gjordes i helgen.

–Det kommer mellan 80 och 100 sidovagnsmotorcyklar som kör turer med handikappade personer. Det brukar vara väldigt uppskattat, säger Holger Lundahl.

ANNONS

Mini-jumbon är redan en tradition i Varberg. Varje höst möts sidovagnsåkare och barn, ungdomar och vuxna med utvecklingsstörning på Getterön för att ta en tur tillsammans.

Jumbo-run kördes för första gången 1961 i England när en motorcykelåkande man fick idén att låta barn med handikapp få komma ut i naturen. Sedan dess har det blivit en tradition och det körs turer varje år. 1970 kördes Jumbo-run i Sverige första gången. Då deltog tio ekipage.

Första året som det genomfördes ett Jumbo-run i England gick turen till en djurpark. Där fanns en elefantunge som hette Jumbo. Så fick sidovagnsutflykterna för sjuka och handikappade barn och ungdomar sitt namn.

ANNONS