Sex frågor till Charlotte Neumann

...som är scoutledare och befinner sig i Japan för att delta i ungdomslägret World Scout Jamboree.

ANNONS
|

Vad gör ni i Japan?

– Vi är på lägerplatsen Kirara-hama utanför Yamaguchi City. Lägret varar i tio dagar, men vi har varit i Japan i två och en halv vecka innan och luffat runt till berget Fuji, till Tokyo, till Kyoto och Osaka.

Vad är det för läger?

– Det är ett läger som riktar sig till scouter mellan 14 och 18 år. Det hålls vart fjärde år, så man kan säga att det är scouternas OS och man har bara en chans i livet att delta. På lägret är vi 1 894 svenskar, varav nio från Falkenberg. Sammanlagt är det 34 000 deltagare här från 150 olika nationer.

ANNONS

Vad gör ni på lägret?

– Man träffar folk från olika länder och kulturer. Friluftslivet är det samma överallt, man bor ute och lagar mat tillsammans. Det ser ofta likadant ut världen över. Däremot skiljer det sig på andra sätt. I Saudi-arabien blir man utsedd till scout om man är duktig i skolan, i vissa länder är det knutet till kyrkan och i andra hjälper scouterna till med första hjälpen i krigssituationer. Sedan handlar scouting mycket om personlig utveckling och att bli en god världsmedborgare. Vi diskuterar rättvisefrågor, miljöfrågor och byter erfarenheter. Svenskarna har även startat ett regnbågscafé dit man kan gå och diskutera HBTQ-frågor. Det handlar mycket om mångfald.

Vad har scouterna från Sverige fått uppleva?

– Det som har slagit de flesta är värmen. Vi har haft mellan 31 och 38 grader i skuggan hela tiden, förutom när vi råkade ut för ett tyfonregn. Det har varit tufft bitvis. Annars är det förstås erfarenheten att träffa människor från så många olika länder och att få nya kompisar. Alla har även varit och besökt Hiroshima. Det är 70 år sedan atombomberna släpptes över Hiroshima och Nagasaki, det vet jag gav ett stort intryck på många.

Hur länge stannar ni?

ANNONS

– Jag ska åka hem nu, men jag har tillhört Malmögruppen, min son är med i gruppen från Falkenberg. Falkenbergs avdelning ska vidare och bo på olika gårdar i ytterligare några dagar innan de kommer hem.

Det låter som ett minne för livet för scouterna.

– Det tror jag säkert. Min dotter var på World Scout Jamboree när det hölls i Kristianstad förra gången. Det låter kanske inte så kul att åka på ett läger i sitt eget land, men hon blev helt såld och jobbar nu med att arrangera det. Det är en enda stor glädjeboll kan man säga!

ANNONS