Frölunda Indians och Wales. Samuel Persson håller på Frölunda i hockey och vet allt om Wales som Samuel  kallar en okänd pärla på jordklotet./Foto:Ola Folkesson
Frölunda Indians och Wales. Samuel Persson håller på Frölunda i hockey och vet allt om Wales som Samuel kallar en okänd pärla på jordklotet./Foto:Ola Folkesson

Samuel slår de flesta med sin kunskap

Samuel Persson är känd från tv. Det började med ”Vem vet mest". – Jag var nervös, men jag kände mig inte utanför.

ANNONS
|

Att ställa upp i tv var ingen självklarhet för Samuel Persson. Långa perioder i livet har han hållt sig för sig själv och varit deprimerad. Då har böckerna varit en trygghet och något som gett mening åt livet. Samuel Persson har Aspergers syndrom. Det fick Samuel, som nu är 40 år veta, när han var i 25-årsåldern. Det innebar en stor lättnad för Samuel inte minst för att han fick en regelbunden inkomst.

Nu är det en nöjd och öppen Samuel som visar sig. Han berättar med stor inlevelse om sina oräkneliga intressen som han har en djup kunskap om. Det handlar om allt från amerikanska inbördeskriget och andra historiska händelser, engelsktalande länders statsskick, och mycket, mycket annat. Hemma i ettan i centrala Falkenberg lever han tillsammans med sina 3000 böcker och en tjock-tv. Den moderna tekniken lockar honom inte.

ANNONS

–Informationen på nätet är oändlig och jag är rädd för att jag lätt skulle kunna fastna där, säger Samuel som vet sina styrkor och svagheter.

– Dessutom tror jag att internet gör att människor isolerar sig och blir mer ensamma, trots att man har tillgång till hela världen.

Samuel försvinner gärna in i böckernas värld, även om hans koncentrationssvårigheter gör det svårt för honom att ägna några längre stunder åt varje bok. Men kunskapen sitter där och när det gäller hans specialområden är det inte många som slår honom. Det visade Samuel när han ställde upp i ”Vem vet mest”. Han tog sig till fredagsfinal, men föll på målsnöret.

–Det var roligt att vara med. Jag ångrar mig inte. Jag var väldigt stressad, men jag växte framför kameran.

Samuels mamma anmälde sin son till programmet och det var inte självklart för Samuel att ställa upp.

–Jag var rädd för att jag skulle känna mig utanför och att jag inte skulle få fram ett enda ord, men så blev det inte alls. Personalen och deltagarna var underbara och skapade fin stämning. Det kändes som att vi var en stor familj.

Inte nog med att Samuel fick vara med i ”Vem vet mest”. Nyligen kunde vi se honom i Breaking News med Filip och Fredrik i Kanal 5. Samuel berättar att en person som arbetade med programmet ”Vem vet mest” tipsade Breaking News-redaktionen om honom. Plötsligt gick allt väldigt fort. Samuel och hans mamma tog X2000-tåget till Stockholm. Där väntade en taxi på dem och sedan bar det av rakt in i studion.

ANNONS

– Jag har fått höra att jag såg cool ut, men inom mig var det kaos. Jag var väldigt nervös.

Trots det drömmer Samuel om att få vara med en gång till. Om det blir så ska han passa på att ta med en bok till Edward Blom som också är med i Breaking News.

–Den heter ”Den magiska Södern” och är den mest lustfyllda matresa jag någonsin läst.

Matlagning är egentligen inte Samuels grej.

–Jag är en typisk ungkarl och har ingen att laga mat med.

Samuel Persson bodde i Falkenberg några år som barn. Därefter flyttade familjen många gånger. Nu är det åter Falkenberg som är hemma för Samuel. Med saknad i rösten beskriver han uppväxten på Tröingeberg.

–Vi bodde på Gökvägen. Det var den bästa tiden i mitt liv. Vi levde som i Bullerbyn. Det var ungar överallt som lekte med varandra.

På senare år har Samuels liv berikats med nya vänner som han fått genom föreningen Astrarna vars medlemmar har samma diagnos som Samuel.

–Det är en utmaning för mig att vara med andra människor och bli mer öppen. Jag har fått nya vänner i föreningen som har samma intressen mig. Jag har egentligen alltid haft tur med kompisar. Jag älskar människor.

ANNONS

ANNONS