Så blev kommunen självförsörjande på grön el

Vind, vatten och sol har gjort Falkenberg självförsörjande på grön el. Nu produceras mer förnybar el inom kommungränserna än vad invånarna gör av med.

ANNONS
|

Invånare och företag gör under ett normalt år av med omkring 560 GWh el. Samtidigt produceras det mer förnybar el inom kommunens gränser i form av vind-, vatten- och solkraft.

– För Falkenbergs del är detta en milstolpe. Det visar att den förnybara produktionen har vuxit i takt med, eller till och med snabbare än, den ökande befolkningen, säger Jens Melin, miljöchef på Falkenbergs Energi.

Det kommunala elbolaget är långt ifrån ensamt om att producera grön el i kommunen. Flera andra bolag har lagt sina investeringar i Falkenberg, särskilt när det gäller vindkraft.

Redan 1982 byggdes landets första kommersiellt sålda vindkraftverk just här. Alltsedan dess har det funnits en kultur kring förnybar el i kommunen, menar Jens Melin.

ANNONS

– Vi har alltid jobbat för att aktivt sprida ordet om förnybar el. Vi har alltid stöttat den utvecklingen och varit framsynta, säger miljöchefen.

Det är vindkraften som står för den absolut största delen av produktionen, ungefär 400 GWh. Vattenkraften står för drygt hälften så mycket per år, 200 GWh och solkraften för 0,3 GWh.

– Solkraften är väl inte ens uppe i en procent av den totala elmixen men den ökar stort från en låg nivå. Vi ser ett stort intresse både bland privatpersoner och företag, säger Mattias Hjort, hållbarhetsstrateg på Falkenbergs kommun.

Han håller fram kommunens vindkraftsplan som en bidragande faktor till den fina utvecklingen. På förhand utpekade områden underlättar för både intressenter och tjänstemän, menar han.

Inom kort lanserar kommunen även en ny tjänst för privatpersoner och företag som funderar på att skaffa solceller. Med en "solkarta" ska man enkelt kunna få en grov uppskattning om ens tak är lämpat för solceller. Kartan är framtagen med hjälp av flygfoton och tar hänsyn till vädersträck, taklutning, skuggor och så vidare.

Även på Falkenbergs Energi har man märkt av det stigande intresset för solenergi. Sedan 2012 får kunderna betalt för att skicka ut egenproducerat elöverskott på bolagets nät. Vid starten utnyttjades detta av 20 kunder.

ANNONS

– Nu har vi 280 kunder och ett 20-tal på väg in. Det är kunder över hela landet, säger Jens Melin.

ANNONS