Ökade kostnader. Mari-Louise Wernersson (C) förklarar att eleverna i särskolan ska få golvvärme i de nya lokalerna på Söderskolan.
Ökade kostnader. Mari-Louise Wernersson (C) förklarar att eleverna i särskolan ska få golvvärme i de nya lokalerna på Söderskolan.

Särskolans flytt dyrare än väntat

Den hårt kritiserade flytten av särskolan väntas bli en miljon kronor dyrare än först beräknat.

ANNONS
|

Anpassningen av Söderskolans lokaler, för att i framtiden kunna inrymma grundsärskolan, beräknades när investeringsplanen för 2017 beslutades, till fyra miljoner kronor. Det kommer inte att räcka visar en förstudie som genomförts. Den verkliga kostnaden beräknas bli 25 procent större och landa på fem miljoner kronor.

Frågan behandlas i dag, tisdag, vid kommunstyrelsens möte.

– Detta stärker oss i vår övertygelse om att inte flytta på särskolan, säger Per Svensson (S).

Socialdemokraterna har sedan tidigare signalerat att partiet inte står bakom planerna på att flytta grundsärskolan från centrum till Heberg. Oppositionsrådet är också kritiskt till att ärendet inte diskuterats i kommunstyrelsens arbetsutskott.

ANNONS

– Det retar mig att det inte har förankrats i ksau. De verkar ha väldigt bråttom att genomföra något som har fått väldigt mycket kritik och som har stor betydelse för många, säger Per Svensson.

Fördyringen kommer dock inte att påverka kommunens totala upplåningsbehov 2017, skriver tjänstemännen i förslaget till kommunstyrelsen.

Kommunrådet Mari-Louise Wernersson (C) förklarar att den ökade kostnaden handlar om förändringar av de schablonbelopp som man utgår från vid ny- och ombyggnationer.

– Vid detaljprojekteringen justeras beloppen åt olika håll. Oftast blir det något dyrare än beräknat. I detta fall handlar det bland annat om att man vill lägga in värmeslingor i golven eftersom eleverna ofta sitter på golvet. De är viktigt att det blir så bra som möjligt.

Varför dyker ärendet upp hos kommunstyrelsen utan att ha passerat arbetsutskottet?

– Det beror på att ärendet blev aktuellt efter det sista arbetsutskottet förra året. Nu börjar vi året med ett kommunstyrelsemöte och det är flera andra ärenden som går samma väg. Det finns inget som säger att ett ärende måste beredas i arbetsutskottet, förklarar Mari-Louise Wernersson.

I september fattade barn- och utbildningsnämnden beslut om att fastställa planen för förskola och grundskola. Planen innebär bland annat att hela grundsärskolan flyttas till Söderskolan i Heberg från Tullbroskolan och Hjortsbergsskolan. Beslutet togs av partierna inom Alliansen + (C, M, L, MP, KD). Oppositionen hade ett annat förslag där grundsärskolan skulle bli kvar på en centrumskola. S, V och SD reserverade sig mot planbeslutet.

ANNONS

ANNONS