Särskolan får mindre pengar

Resurser omfördelas när skolledningen i Falkenbergs kommun satsar på två lärare i varje grundskoleklass. Dagens stöd till elever med särskilda behov minskas och särskolans budget krymps.

ANNONS
|

Barn- och utbildningschefen Jörgen Frostlund förklarade i måndagens HN att man i hela F-6-grundskolan i Falkenbergs kommun ska införa ett system med två lärare i varje klass. För facket är detta ingen överraskning; tanken har funnits med en tid.

– Och även om vi är positiva, så måste det här tas i lugnt tempo för att se hur det fungerar. Det innebär till exempel att resurser tas från stödet till barn med särskilda behov och vi måste se om tvålärarsystemet verkligen väger upp den förändringen, säger Bengt Erik Johansson, ordförande för Lärarförbundet i Falkenberg.

– Och vi har ännu inte heller fått svar på hur stora grupperna är tänkta att bli. Om det här leder till allt större grupper, så är det inte så mycket vunnet. Skillnaden är avsevärd om det är 20 eller 30 elever som delar på två lärare, säger han.

ANNONS

Bengt Erik Johansson pekar till exempel på att Fajansskolan, där man redan har ett tvålärarsystem, har förhållandevis stora grupper.

När resurserna omfördelas för att finansiera ett tvålärarsystem, så är en av tankarna att dagens specialstöd (till elever som behöver extra stöd) i någon mån kan begränsas. När resurserna, två lärare, ökar i den vanliga klassen ska inte behovet vara lika stort att ge stöd genom till exempel särskilda mindre undervisningsgrupper.

På motsvarande sätt så innebär internbudgeten för 2017 att till exempel verksamheten på resursskolan Lotsen, för elever som behöver särskilt stöd, minskas med ungefär en miljon kronor.

Även grundsärskolans budget dras ned kraftigt, genom att den nu ska baseras på en annan beräkningsgrund. Denna neddragning omfattar en avsevärd del av grundsärskolans budget.

– Det rör sig om en minskning på 3,3 miljoner. Det är naturligtvis en utmaning, även om jag förstått att vi har ett par år på oss att nå resultatet. Nu blir det en tilldelning som mer utgår från en kategorisering av eleverna och deras behov, vilket kan ses som en rättvisare resursfördelning, säger grundsärskolans rektor Stefan Börjesson

Kerstin Angel (C), ordförande i barn- och utbildningsnämnden, betonar att tvållärarsystemet och dess följder i första hand är förvaltningens beslut, inte politikernas. Det är tjänstemännens sak att styra hur resurserna bäst utnyttjas utifrån de ramar som politikerna bestämmer.

ANNONS

– Eftersom vi ger resurser till skolan i nivå med hur det ser ut på annat håll, utan att vi riktigt lyckas få upp resultaten, så anser jag att tvålärarsystemet absolut är en väg att pröva, säger Kerstin Angel.

Alltså en förhoppning att denna metodik ska förbättra skolresultaten överlag. Hon betonar att detta får ta sin tid, att det inte är någon omedelbar omvälvning som ska ske. Redan jobbar en del skolor med två lärare i varje klass, och genom nya arbetssätt, planering och samarbete så ska det bli möjligt även på övrigt håll, tror Angel.

Omfördelningen av resurser innebär också att gymnasieskolan får lämna ifrån sig omkring fem miljoner kronor när introduktionsprogrammets sparbeting räknas in.

– Det är bara att acceptera. Beslutet är fattat. Då är det så. Hade vi haft för mycket pengar hade det inte varit några problem men det upplever jag inte att vi har, säger Ulf Olsson, verksamhetschef för gymnasieskolan.

Exakt vilka konsekvenser sparbetinget kommer att få för gymnasiet är inte klart, menar gymnasiechefen. Helt klart är dock att gymnasieskolans eget försök med tvålärarsystem, kallat co-teaching, läggs i malpåse.

– Det kommer vi få dra tillbaka utan vidare, säger Ulf Olsson.

ANNONS

FAKTA: En miljard till utbildningen

I den kommunala budgeten står utbildningssektorn för den största delen. Cirka 1  000 miljoner kronor lägger Falkenbergs kommun på utbildning 2017.

I ungefärliga tal:

230 miljoner kronor används till förskolan med sina 2 000 inskrivna barn.

440 miljoner kronor används till grundskolan som omfattar 4 600 elever.

200 miljoner kronor används till gymnasieskolan med totalt 1 600 elever.

ANNONS