BILD: Henrik Montgomery / TT
BILD: Henrik Montgomery / TT

Sänkta straff för ungdomsrånarna

Hovrätten sänker straffet för de tre män som tidigare dömts för flera av sommarens personrån i Falkenberg. En av dem slipper fängelse helt.

ANNONS
|

På fredagen meddelades hovrättens dom mot de tre män i 20-årsåldern som tidigare dömts i tingrätten för flera av sommarens personrån i Falkenberg. Straffen sänks för samtliga.

– Det var en framgång för pojkarna. Vi tyckte ju att tingsrätten drog alla över en kam. Nu ser vi att hovrätten har gjort en mer individuell och nyanserad bedömning. Det var vad vi efterfrågade, säger advokat Lennart Johansson.

Hovrätten justerade tingsrättsdomen på några avgörande punkter, där ansvaret för gärningarna tydligare delades upp. Ett av rånen bedömdes dessutom som ett avbrutet försök. Lennart Johansson företräder den 21-åring som fick sitt straff omvandlat från fängelse i två år och sex månader till skyddstillsyn med särskild behandlingsplan.

ANNONS

– Han är naturligtvis nöjd. Det är en påföljd som passar honom betydligt bättre och fick dessutom straffvärdet sänkt, säger Lennart Johansson.

Utmaningen för hovrätten har varit att reda ut vem som har gjort vad. Männen har skyllt på varandra, men både vittnesuppgifter, och det faktum att det i vissa fall inte går att bevisa vem som gjort vad, gör att männen frias på flera åtalspunkter.

De andra männen slipper dock inte fängelse helt. En fick sitt straff sänkt från två år till ett år och sex månader, den andra från tre år till två år och sex månader.

ANNONS