Ridande poliser patrullerade i stan

Fladdrande manar och klapprande hovar. Polishästarna Viggo och Balder väckte uppmärksamhet när de bevakade Falkenbergs gator.

ANNONS
|

Det är inte vilka hästar som helst som låter sig klappas, men det svenska halvblodet Viggo, 12 år, och Shirehästen Balder, 8 år, står tålmodigt stilla när det bildas en liten kö av nyfikna människor intill dem.

Tillsammans med de ridande poliserna Marie Larsson och Erica Forsmark var deras uppdrag i Falkenberg under onsdagen att visa upp sig och etablera kontakt med Falkenbergsborna.

– Balder är mer social och tycker om att bli klappad lite mer än Viggo, berättar Marie Larsson.

Hon och hennes kollega har arbetat som ridande poliser i ett halvår och tillbringar dagligen många timmar på hästryggen. Yrket kräver 6 månaders specialutbildning inom polisen och polisrytteriet i Göteborg består av 13 ridande poliser och 18 polishästar.

ANNONS

– Förutom att vara ute och patrullera arbetar vi varje dag med att träna hästarna i bland annat dressyr och miljöträning, säger hon.

Ridande poliser tilldelas inte en specifik polishäst utan ska kunna rida alla hästarna, men det är vanligt att de får lära känna två hästar lite extra. För Marie Larssons del är det svenska halvblodet Viggo en av de hästar hon jobbat mer med.

Till skillnad från den övriga polisära utrustningen har ridande poliser en uppblåsbar väst som skyddar vid oväntade fall. Även polishästarna är "arbetsklädda", och Viggo har på sig både öronproppar och benskydd under besöket.

– Han har inte alltid öronproppar på sig men hästar är ju lite känsliga för höga ljud. Vi har också en sadelväska med utrustning och en ryttarbatong med oss när vi rider, säger hon.

En fördel med att ta sig fram på häst än i exempelvis radiobil är framkomligheten. Polishästarna kan röra sig på gångbanor, vid folksamlingar och i miljöer där biltrafik inte är möjlig.

– Om det har skett ett villainbrott så kan man på ett lättare sätt ta sig fram och leta i ett villaområdet där det exempelvis finns mycket buskage och häckar, säger Marie Larsson.

ANNONS

ANNONS