Årstadskolan.
Årstadskolan.

Politiker kritiserar skolutredningen

Föräldraföreningar har varit kritiska till skolutredningen sedan den presenterades. HN:s rundringning visar att enskilda politiker tycker att hela utredningen är bristfällig och flera är emot en nedläggning av skolorna i Årstad och Fagered.

ANNONS
|

I nästa vecka kommer skolutredningen att behandlas på ett beredningsmöte i barn- och utbildningsnämnden, innan kommunfullmäktige ska ta beslut senare i höst.

– Jag har inte fått några vägande skäl för nedläggning. Jag är vald i inlandet och Ullaredsmoderaterna är överens om att det inte är ett bra förslag, säger Claës-L. Ljung (M).

Han har även tagit del av den utredning som Årstadskolans föräldraförening har gjort och överlämnat till politiker.

– Givetvis tar jag del av informationen. Jag kan förstå att det är lämpligt med F-6 skolor, men jag ser inga skäl för nedläggning, säger Claës-L. Ljung.

Kristdemokraterna har ännu inte tagit ställning i frågan, men håller på att läsa in sig på både barn- och utbildningsförvaltningens utredning samt föräldraföreningens.

ANNONS

– Vi tar det väldigt seriöst och det är ingen lätt fråga. Det är många som försöker plocka poäng i den här frågan, men vi vill vara väl pålästa innan vi tar något beslut, säger Georgia Ferris (KD).

Per Sjövall (V) svarar att han tycker att utredningen inte är tillräckligt omfattande.

– Enligt FN:s konvention om barnens rättigheter ska beslut fattas utifrån barnens bästa. Det jag, och många med mig saknar, är till exempel en barnkonsekvensanalys.

Per sjövall anser att utredningen fokuserar på ekonomiska aspekter även om det inte framställs så. Även Per Sjövall kommer att titta på skolutredningen som föräldraföreningen i Årstad har gjort.

– Det sägs att det handlar om kvalitet, men jag får en känsla av att det är ekonomin som spelar en väldigt stor roll. För min del kan jag säga att jag inte tycker att man ska lägga ned skolorna i Årstad och Fagered. Jag stödjer även föräldrarnas förslag i Långås om att göra Långås till en F-6 skola, säger Per Sjövall.

Per Svensson (S) framhåller att partiet ännu inte har tagit något beslut i frågan.

– Utredningen har tagit ett helhetsgrepp, bortsett från ekonomiska faktorer. Sedan kan man ha åsikter kring vad som har framhållits som faktorer som gör att skolor är bra eller inte, säger Per Svensson.

ANNONS

Han kommer också att väga in föräldraföreningens egen utredning.

– Det är mycket intressant och jag ska givetvis ta till mig olika perspektiv, säger Per Svensson.

Sara-Lena Bjälkö (SD) svarar via mejl att ”i sin helhet är utredningen väldigt bristfällig, jag kan undra vad dom har baserat sina svar på.”

Även Sara-Lena Bjälkö beklagar förslaget om att lägga ned skolor:

”Det är väl fungerande skolor ute i landsbygden med skolresultat som ligger över genomsnittet på alla skolor i Falkenbergs kommun – hela Falkenbergs kommun ska leva och utvecklas!”

Katja Geertinger (MP) har inte diskuterat frågan tillräckligt med partikamrater och vill inte uttala sig.

– Det jag kan säga är att det är en pågående utredning än så länge, säger hon.

Inte heller Elisabeth Karlsson (FP) har någon färdig ståndpunkt.

– Vi har inte slutligt diskuterat det.

Mari-Louise Wernersson (C) framhåller att barn- och utbildningsförvaltningens skolutredning är viktig.

– Vi behöver en plan. Det handlar inte bara om nedläggning av två skolor, utan även om stadieindelning med årskurs ett till sex och nybyggnationer, säger hon.

Hon var på plats och lyssnade när Årstadskolans föräldraförening presenterade sin utredning.

– De hade en bra presentation. För närvarande ligger ärendet hos barn- och utbildningsnämnden men jag kommer självklart väga in all information.

ANNONS

I början av juni presenterade barn- och utbildningsförvaltningen en skolutredning. Där föreslås att skolorna i Fagered och Årstad läggs ned i juni 2016. Tanken är vidare att skapa skolor enligt tidigare låg-, mellan- och högstadiemodell.

Förslaget har kritiserats av föräldraföreningar och i Fagered, Årstad och Långås har man bjudit in politiker till möte. Föräldraföreningarna anser att utredningen är bristfällig och att skolorna inte bör läggas ned, eller som i Långås fall bli en F-3 skola.

Årstadskolans föräldraförening har även gjort en egen utredning om Årstadskolan som de har överlämnat till politiker.

Många politiker har närvarat på föräldraföreningarnas möten och kommunfullmäktige kommer att ta beslut i ärendet senare i höst.

ANNONS