Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
Prova

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

1/3
ANNONS ▼

Polisen utbildar cyklisterna

Polisen är ute och cyklar. Under tre veckor ska de ta sig an falkenbergarnas cykelvanor och ovanor.

När kommuninvånarna fick lista sina bekymmer som de anser att polisen kan hjälpa till med, visade det sig att cykling på trottoarer och andra frågor som rör vett och etikett bakom styret är angelägna för falkenbergarna.
Invånarna känner sig otrygga i centrum, bland annat på grund av att många cyklar på trottoarer. Det har falkenbergspolisen tagit fasta på. Under tre veckor ska invånarna drillas i vad som gäller för den som sätter sig på sadeln. Satsningen är uppbyggd i tre steg; grön vecka, gul vecka och röd vecka. Första veckan handlar det om att informera invånarna om lagar och regler som har med cykling att göra. 

Under vecka gul, det vill säga nästa vecka, ska poliser på cykel stoppa cyklister och informera dem på plats om vad som gäller. Den som bryter mot en regel får ett gult kort.
– Det handlar inte om att ge böter utan att medvetandegöra cyklisterna om vilka fel de begår, säger Sofia Malmsten som är ansvarig polis för cykelsatsningen.
Röd vecka blir det skarpt läge. Då kommer det att delas ut böter.
– Det är klart att många kommer att bli irriterade när de får böter. Så är det alltid, säger Sofia Malmsten. 

Vad kommer ni att säga när ni får frågan om ni inte har något bättre att göra än att bötfälla cyklister?
– Då hänvisar vi till medborgarlöftet. Kommuninvånarna har sagt att de vill att cyklisternas beteende ska förbättras. 

Undre den aktuella perioden kommer fyra-sex poliser att arbeta med kommuninvånarnas cykelbeteenden. De kommer att cirkulera på cykel i centrum och på närliggande gator under dag- och kvällstid.
Vilket tror du är det vanligaste felet som ni kommer att upptäcka?
– Jag gissar att det är att många saknar ringklocka. När det är mörkt är det obligatoriskt med belysning på cykel. Det är nog många som missar det. Många cyklar på trottoarer och mot enkelriktat. Det är många som inte känner till vad som gäller. Det vill vi ändra på. 

Polisens löften till kommuninvånarna

Så kallade medborgarlöften är en del av polisens nya styrmodell. 
Till grund för löftena ligger en rad medborgardialoger som genomfördes under 2016. Då kom det fram att många medborgare upplever trafiken i centrala Falkenberg som otrygg. Särskilt cyklister på trottoarerna är ett orosmoln för invånarna. Drogmissbruket bland unga är ett annat.

Bland medborgarlöftena finns även konkreta insatser för att öka trivsel och trygghet i bostadsområdet Sloalyckan. Överst på listan över löften hamnar punkten om kvinnors trygghet.

Mot slutet av 2017 ska arbetet med löftena utvärderas. 

Läs mer om Polisen kontrollerar cyklister
MEST LÄST