Poledance populärt sätt att träna

– Jag har aldrig sett en sport som formar en kropp så fort och gör att man blir så stark. Theres ”Tess” Nilsson har hållit på med dans i hela sitt liv och förklarar varför hon fastnat speciellt för poledance som träningsform.

ANNONS
|

Det kan beskrivas som en fysiskt krävande mix av dans, gymnastik och akrobatik.

TV: Så funkar poledance

I september drog Tess Nilsson igång Purple Pole Studio på Gjuterivägen i Falkenberg i samma lokaler som Gjuteriet CrossFit. Drygt ett tjugotal elever tränar poledance där på olika nivåer och intresset ökar.

– Många har hört av sig och vill prova på. Jag tror inte att det finns någon annanstans i Halland. Vad jag vet är det närmaste i Göteborg.

Hon kommer från Stockholm och flyttade till Falkenberg för ett par år sedan.

– Men jag har firat somrar här sedan jag var liten. Mina föräldrar flyttade ner för några år sedan och jag följde efter.

ANNONS

Tess är utbildad dansare och instruktör sedan sexton år. Poledance började hon med för fem år sedan, blev instruktör ett år senare och har nyligen även utbildat sig till domare.

– Det är ganska nytt i Sverige. De första skolorna öppnade för sex–sju år sedan. Jag jobbade på en av de första i Stockholm.

– Dans är min passion och det är ingen muskel man missar med den här träningen. Du lyfter hela tiden din egen kroppsvikt.

Vanligen är det tjejer som håller på, men ”Tess” har några killar på gång som vill prova.

Kan vem som helst träna poledance?

– Det är en fördel att vara stark och smidig, men det kan tränas upp rätt snabbt. Har man axlar som ofta hoppar ur led ska man däremot inte hålla på med det här.

Googlar man om poledance tas ofta jämförelsen med strippklubbar upp. Men att utövarna som använder det som träningsform är lättklädda har sina praktiska orsaker.

– Man kan inte ha så mycket kläder eftersom det är huden som gör att man fäster mot stången, säger Tess.

Mari Helmersson och Johanna Carlsson är två av hennes elever.

– Jag var på möhippa i Helsingborg och det var jätteroligt att få prova på, berättar Mari.

ANNONS

Hon fick med sig Johanna att börja träna i Göteborg.

– Många tror att man måste vara så stark och vältränad. Men man blir det när man tränar, intygar Johanna.

Tess tänker nu utöka antalet stänger och förhoppningen är att kunna ordna klubbmästerskap nästa år.

Har sitt ursprung i Asien och utövades redan på 1100-talet i Indien där man använde en tjock träpåle att utföra konster runt. Det dröjde till 1920-talet innan en form dök upp i västvärlden i cirkussammanhang. Poledance fick ett uppsving på 2000-talet när amerikanska skådespelerskan Sheila Kelley lanserade det som en träningsform.

ANNONS