Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
Prova

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

1/6
ANNONS ▼

Pistolhotet: Så var första dagen i rätten

Advokaten Lars Brandel fick en pistol riktad mot sitt huvud. I går ställdes de tre misstänkta rånarna inför rätta i Varbergs tingsrätt.

HN har tidigare berättat om pistolhotet mot advokaten Lars Brandel den 23 februari i år. När han skulle köra till sitt arbete på morgonen blev han hotad av två män. Den ene beväpnade med pistol och den andre med en batong. Den tredje mannen ska ha väntat i en bil i närheten. Lars Brandel lyckades undkomma rånarna genom att trycka på gasen. Advokaten körde då på en av männen, som enligt åklagaren Gisela Sjövall, är den man som Brandel har företrätt i ett stort narkotikamål i Halmstad under våren och sommaren 2015. 
– Jag gillade hans charm och varma leende och jag tror han gillade mig också. Under huvudförhandlingen visade han ett stort intresse för min klocka som hade kostat en hel del pengar, berättar Lars Brandel under torsdagens förhandling i Varbergs tingsrätt.

Samtliga åtalade är i 20-årsåldern och hemmahörande i Halmstad. Männen förnekar brott och har valt att inte kommentera händelsen i förhör med polisen. 
– Min klient förnekar gärningen och har inte kommenterat något i utredningen innan. Jag tror inte han kommer säga något under huvudförhandlingen och det är hans fulla rätt, säger advokat Stellan Elmgen, vars klient är misstänkt för att ha riktat pistolen mot Brandel.
När åklagaren Sjövall lade fram sin sakframställan under förmiddagen tog hon bland annat upp de skador som dokumenterats på en av de misstänkta precis efter polisgripandet. Mannen hade haltat och det visade sig att han bland annat hade ett brott på fotleden.

Enligt Sjövall var det skador som han hade fått i samband med påkörningen. 
Mannens advokat pekade dock på att Rättsmedicinalverket inte fastställer i sitt intyg att skadorna uppkom samma dag utan att han kan ha fått skadorna vid en annan tidpunkt. Åklagaren plockade då fram ett uttalande från en läkare som hade konstaterat att såren var färska. 
Annan bevisning som åklagaren lade fram är en mobiltelefon som polisen hittade i den bil som de misstänkta männen färdades i. Telefonens GPS-funktion var påslagen och den visade en rutt längt med E6:an från Halmstad till Falkenberg. Även tre internetsökningar på Lars Brandel hade gjorts under tidig morgon den aktuella dagen för rånförsöket.

I mobiltelefonen, som tillhör en av de tilltalade, fanns också bilder på en pistol och en person som poserar med vapen.
Advokaten Cecilia Johnsson företräder den man som är misstänkt för att ha kört flyktbilen och vars mobiltelefon polisen beslagtog. 
– Min klient anser att han inte har något med det här att göra. Min uppfattning är att den inte kommer att ändras, säger hon. 
Två vittnen som bor i samma område som rånförsöket inträffade är kallade till förhör under torsdagens förhandling. Ytterligare förhör med vittnen kommer hållas den 24 maj. 

MEST LÄST