Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
Prova

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

1/13
ANNONS ▼

På samma adress i 125 år, men snart är det slut

Tack och farväl. En 125-årig historia på Storgatan 40 i Falkenberg tar slut när Anneli Johansson till sommaren stänger sin butik, Anderssons optik.

Inte många kan utmana den historien, en affär på samma plats sedan 1892.
Anders Jakop Andersson, född 1848, från Ljungby utanför Falkenberg ville inte fortsätta tidigare generationers jordbrukarliv, utan gick i lära hos den självlärde urmakaren Gustaf Johansson i Faurås, ”Gustaf i ån”. Han gick dit med lite brännvin för att ställa sig in, vilket fick ”Gustaf i ån” att acceptera honom som lärling. Därmed fick Anders Jakop Andersson den första kunskapen i urmakarens yrke där han så småningom blev mäster.

Så 1877 öppnade han urmakeri och affär i Falkenberg, dock lite oklart var han höll till de första åren. Men 1892 flyttade han in med urmakeriet i ett rum på Storgatan 40, och kompletterade alldeles i början av 1900-talet med att också sälja glasögon. 
Sedan dess har historien fortsatt, med att sonen Ernst Andersson tog över, senare sonsonen Sven-Åke och ännu senare sonsonsonen Göran Andersson.
– Och 1988 köpte min mamma och pappa, Rune och Vivi-Anne Flink, affären. Min pappa, som var optiker, hade då jobbat i firman sedan 1960-talet, berättar den nuvarande ägaren Anneli Johansson.
Hon började själv i affären 1990, utbildade sig snart till optiker i Borensberg och tog över firman 2001 från sina föräldrar. 1988 hade man släppt det andra benet i verksamheten, urmakeriet och klockförsäljningen, för att helt inrikta sig på glasögon och optik. 

Nu tycker hon att det är dags att avveckla firman, inte för att den är i någon kris med sin årsomsättning på 3 miljoner kronor.
– Nej, det är inte därför, utan det beror på att jag inte riktigt känner att jag orkar med att dra lasset. Det jag tycker bäst om är att ge kvalitet och service, att möta kunderna. Men det krävs så mycket mer nu, som att ordna kampanjer, aktiviteter och marknadsföring, säger Anneli Johansson om den bransch där konkurrensen har ökat.
– Jag har sökt efter en köpare till firman och hade en seriös på gång. Men det föll på att han behövde anställa en optiker som skulle ansvara för affären, och just nu är det en väldig brist på optiker.
Hon själv vill släppa butiken helt, så det var inget alternativ att stanna kvar som anställd under ny ägare.

Men hon har ett nytt jobb på gång, som anställd optiker i annan firma i Falkenberg. Även hennes medarbetare har snabbt skaffat sig ny anställning.
– Mötet med kunderna har jag alltid gillat. Det går till exempel inte att glömma kvinnan i 80-årsåldern som äntligen fick ett par lämpliga glasögon. Strax därefter kom hon tillbaka, arg som ett bi: ”Jag kan inte se så här bra. Nu ser jag hur skitigt jag har det därhemma och måste börja städa”, berättar Anneli som vill passa på att tacka alla kunder genom åren.
Av gammal yrkesvana har Anneli en säker blick för personers glasögon (och vi kan lämna därhän det omdöme hon gav denna journalists billiga läsglasögon). Hon siktar på att stänga butiken, som med sin teakinredning för tankarna till 1960-talet, i slutet av maj eller juni. 

När Anders Jakop Andersson hade hållit igång affären en tid, så suckade han över hyran och undrade om han verkligen skulle klara den: 150 kronor per år. Men det gjorde han - och affären har stått pall i kolossalt många år, även om den sveddes lite i kanten när angränsande Gustaf Bratt, på affärens baksida, brann en sommarnatt 2011.
– Vi var på väg på semester, hade packat bilen, men fick stanna hemma och städa upp efter att sotet trängt in och en del saker på vinden gått förlorade, minns Anneli.

FAKTA: Huset i hörnet Storgatan-Brogatan

Anderssons optik på Storgatan 40 ligger i hörnhuset mot Brogatan, i kvarteret Bron. Så här kan dess utseende och historia kort sammanfattas:
”Hörnhuset Storgatan/Brogatan är en envåningsbyggnad, vilken kontrasterar mot de övriga byggnaderna i denna gatukorsning, dels genom sin låga höjd, dels genom sin slätputsade fasad. Byggnaden uppfördes efter branden 1823.”
Citat från Falkenbergs kommuns inventering på 1980-talet av stadsbebyggelsen, där man också påpekar att just det här kvarteret är en stilblandning som belyser Falkenbergs utveckling från förindustriell småstad till en stad präglad av det industriella genombrottet. Går man några meter in mot stan från den låga byggnaden, så ser man strax i samma kvarter den massiva och nationalromantiska före detta bankbyggnaden från 1907.

MEST LÄST