Sommarjobbare. Anna-Kornelia Detert och Gustav Nilsson kommer under sitt fyra veckors långa sommarjobb hjälpa seniorerna med it-frågor på Mötesplats Mölle. /Foto: Danielle Delbro
Sommarjobbare. Anna-Kornelia Detert och Gustav Nilsson kommer under sitt fyra veckors långa sommarjobb hjälpa seniorerna med it-frågor på Mötesplats Mölle. /Foto: Danielle Delbro

På it-caféet får de äldre hjälp med tekniken

Gustav Nilsson och Anna-Kornelia Detert löser seniorernas teknikstrul på Mötesplats Mölle. HN besöker Falkenbergsungdomar på deras sommarjobb.

ANNONS
|

När farmor glömmer bort lösenordet till mailen, eller när morfar fortsätter posta offentliga inlägg på Facebook som egentligen skulle vara privata. Då hjälper Gustav Nilsson och Anna-Kornelia Detert på It-caféet till. Varje vardag mellan klockan halv tio och fyra kan seniorerna på Mötesplats Mölle få hjälp med att hantera surfplattor, datorer och mobiler, eller få svar på kluriga webbfrågor.

– Den vanligaste frågan handlar ofta om att man vill veta hur man skickar privata meddelanden på exempelvis Facebook eller hur man uppdaterar sin telefon, berättar Anna-Kornelia Detert.

Tillsammans med kollegan Gustav Nilsson kommer de utöver att svara på frågor också hålla i föreläsningar på It-caféet. Teman har de valt utifrån en enkät som de skickade ut till seniorerna.

ANNONS

– En träff ska vi lära dem hur man skickar ett mail och ett privat meddelande. Sedan ska de också få lära sig hur man tar en skärmdump. Vi satsar på att gå igenom tre eller fyra saker vid varje tillfälle, säger Anna-Kornelia Detert.

Att ansvara för it-caféet är det första sommarjobbet för dem båda. Anna-Kornelia Detert var i början lite orolig över hur mycket teknik man egentligen behövde ha koll på för att kunna svara på de äldres frågor. Men det visade sig vara ganska enkelt.

– Jag är ju tonåring och internet är min vardag så det har gått bra. Jag tycker det är nyttigt att jag som ungdom kan lära ut till de äldre, säger Anna-Kornelia Detert.

Enligt Gustav Nilsson är möjligheten att få diskutera teknikens utveckling med seniorerna det roligaste med jobbet.

– Man kan till exempel prata om vad de tycker om smartphones, eller så får de berätta om tekniken som fanns när de växte upp. Det är ju verkligen en skillnad från nu, säger han.

ANNONS