Ovanlig lektion i fullmäktige

Ska 16-åringar få rösta? Bör mobiler förbjudas i skolan? Är små skolor bättre än stora? Debatten var livlig när JA-partiet mötte NEJ-partiet i Falkenbergs fullmäktige.

ANNONS
|

– Välkomna till fullmäktige. Nu har vi kommit till punkten om små eller stora skolor, och jag ber Elli Bernhard från JA-partiet komma upp i talarskolan.

Filip Bertilsson, moderat fullmäktigeledamot i Falkenberg, leder dagens fiktiva möte. En efter en kliver åttondeklassarna från Montessoriskolan upp i talarstolen. I dag iklädda rollerna som ledamöter.

– Vi menar att om byskolorna försvinner så måste många åka en längre sträcka till skolan. Det ökar utsläppen av koldioxid och är inte bra ur ett klimatperspektiv, säger hon. Replikerna från NEJ-partiet låter inte vänta på sig, och debatten är igång.

Dagens lektion har läraren Sara Edman valt att inte hålla i klassrummet. I stället har eleverna fått komma till fullmäktigesalen. Där har Filip Bengtsson, före detta elev till Edman och med sina 21 år en av de yngsta i fullmäktige, berättat om kommunpolitik och hur eleverna själva kan påverka för att sedan avsluta med ett "fullmäktige-rollspel."

ANNONS

– Kommunpolitik kanske inte är så roligt att läsa om i läroböckerna, men när eleverna får se hur det går till i verkligheten är det jättekul och lärorik, säger Sara Edman.

Filip Bertilsson håller med och tillägger att det är viktigt att få fler unga att intressera sig för politik.

– Det är otroligt viktigt att öppna arenan för ungdomar. Vi har pratat om hur de kan påverka och det är kul att se hur de blir varma i kläderna redan efter första gången uppe i talarstolen, säger han.

Eleven Emanuel Sandlund hade redan sedan tidigare ett politiskt intressemen tyckte att dagen gav honom en större insyn i hur lokalpolitiken fungerar i praktiken.

– Politik är väldigt viktigt och det är självklart att vi ska få se hur det fungerar, hur valen går till och vad politikerna gör. Jag tycker att fler skolor borde göra samma sak, säger han.

På frågan vad de tar med sig från dagens lektion svarar de flesta elever att de har fått fler sätt att vara delaktiga i politiken, även om de inte nödvändigtvis blir politiker i framtiden.

– Det var kul att debattera och sätta sig in i den andra sidans argument. Vi fick lära oss att vem som helst kan lämna medborgarmotioner och ställa frågor i allmänhetens frågestund, säger Henrik Olsson.

ANNONS

Till slut har det blivit dags för omröstning i frågan om småskolornas vara eller inte vara. Filip Bertilsson läser upp ledamöternas namn och de får ta ställning till frågan med ett enkelt "ja" eller "nej."

– Vi har ett resultat. Det blir elva röster för småskolor och två röster emot.

ANNONS