Olofsbo camping sänker turistsäsongen

Fler bor på hotell och vandrarhem i Falkenberg, medan besökssiffrorna dalar för campingplatserna. Enligt Destination Falkenberg försvann det för många gästbäddar till flyktingar i Olofsbo.

ANNONS
|

Turisterna fortsätter att besöka Falkenberg flitigt. Hotellen, vandrarhemmen och stugbyarna fick ett uppsving på sex procent i fråga om antal gästnätter under juni, juli och augusti jämfört med samma period 2015.

–De har blivit superduktiga med att skicka kunderna emellan sig. Nöjesföretagen är också väldigt duktiga på att få folk till Falkenberg, säger destinationsutvecklaren Kristjan Fannar.

Men det gick inte lika bra för campingarna i år - antalet gästnätter visar på minus 22 procent under juni, juli och augusti jämfört med sommaren 2015. Enligt Destination Falkenberg är orsaken till nedgången till stor del att Olofsbo camping inte hade full kapacitet under högsäsongen.

ANNONS

Villavagnstvisten mellan markägare och kommunen gjorde att den ursprungliga arrendatorn drog sig ur, vilket försenade öppningsstarten av campingen till efter midsommar. Även marken där villavagnarna hade stått behövdes ställas i ordning.

Enligt destinationsbolaget är en betydande orsak till besökstappet att campingens stugby blev ett flyktingboende under hösten 2015.

–Olofsbo camping är en av de fyra största campingarna i kommunen. När den öppnades gick den inte för fullt och deras stugor användes som flyktingboende - vilket är ett kapacitetsbortfall, förklarar Fannar.

Innan turistsäsongen drog igång på allvar tog HN upp frågan hur turismen skulle påverkas av att 300 av gästbäddarna gick till flyktingar. Under sommaren upplevde dock inte vd:n för Destination Falkenberg, Fredrik Jansson, någon större skillnad på turisttillströmningen från föregående år.

”Det har varit ett stort tryck och full fart under juli som vanligt. Nu har Olofsbo camping öppnat igen och om vi ska vara riktigt ärliga så fanns det redan förra året för lite bäddar. Men generellt sätt så behöver vi så klart fler platser”, sa han till HN i slutet av juli.

Både Hansagård och Skrea camping var fullbelagda i juli och var, enligt uppgift, tvungna att neka flera hundra campinggäster.

Läs också: Högt tryck på campingarna i sommar

ANNONS

–Det känns inte som en slump att turisterna väljer att stanna här. Vi som arbetar inom bonäringen märker av hur många duktiga entreprenörer vi har här, säger Roger Wiklund, vd på Skrea camping.

Roger Wiklund ser heller inget problem om fler campingar skulle öppna i kommunen.

–Vi hade välkomnat ett tillskott i den näringen.

Destination Falkenberg jobbar för att redan etablerade campingplatser ska kunna bygga ut eftersom det under sommarmånaderna är ett hårt tryck på campingarna.

–I samband med evenemang försöker vi få till tillfälliga campingplatser på till exempel fotbollsplaner. Det är ett pågående samtal med befintliga anläggningar och föreningar. Vi kikar bland annat på att utöka Ugglarps camping åt något håll, säger destinationsutvecklaren Kristjan Fannar.

Läs också: Full fart i Falkenberg under turistsäsongen

Antal gästnätter:

Camping: 323 918 (2015) 251 171 (2016)

Hotell, stugbyar och vandrarhem: 75 405 (2015) 79 883 (2016)

Källa: Destination Falkenberg

ANNONS