Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
Prova

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

Foto: TT
Foto: TT

Oenighet i Alliansen om fria bussresor för äldre

Förslaget om gratis bussresor för äldre splittrar Alliansen. Liberalerna är för men resten backar.

Äldre människor som är aktiva håller sig friskare längre, därför är det bra om kommunen kan underlätta transporten enligt en motion som Liberalerna lagt.

– Pensionärsföreningarna har kämpat för detta. Istället för att bussarna går tomma så kan man låta pensionärerna åka gratis, säger Britt-Marie Jonsson, ordförande för Pensionärernas riksorganisation (PRO) i Falkenberg.

Vill satsa på de äldre

Liberalerna har ännu en gång lagt en motion om fria bussresor för äldre. Den första motionen la de efter valet 2014 och nyligen har de lagt den andra motionen i samma fråga. 

– Vi vill ju ha de äldre friskare längre. Man håller igång hjärnan och även fysiskt och så blir man inte isolerad och känner sig otrygg, säger Lars Fagerström, ledamot i kommunstyrelsen.

Lade egen budget 

Frågan har varit så viktig för Liberalerna att de valde att lägga en egen budget förra året i stället för en gemensam med Alliansen.

– Vi föreslår det varje gång vi har budgetberedning men Alliansens övriga partier vill inte ha med det i budgeten och då faller det ju. Så nu är enda möjligheten att lägga en motion för så tas det upp som ett eget beslut och inte som en del av budgetpaketet, säger Lars Fagerström.

Vill inte favorisera någon grupp

Kommunrådet Claes Ljung (M) menar att han inte är för förslaget eftersom att han tycker att det är fel att bara gynna en grupp och anser att det finns bättre alternativ.

– Jag har propagerat för att vi ska ha enzoonstaxa som gäller alla. Så om du åker från Tröingeberg till centrum så kostar det 23 kronor och åker du från Fegen till centrum så kostar det 23 kr, säger han.

Förslaget som Claes Ljung pratar om har ännu inte framförts eller lagts som motion. Han vill först förankra förslaget i partiet. Men någon motion kommer troligtvis inte innan valet.

– Vi kan ju inte börja ändra för mycket innan valet. Jag kommer att lägga förslaget när jag ser att det finns en ärlig chans att det går igenom, säger han.

Besparingarna inte första prioritet

I Halmstad och Kungsbacka åker äldre gratis och i Varberg har man förslaget om att äldre ska få fria resor under lågtrafik.

Både Lars Fagerström och Britt-Marie Jonsson ser att fria bussresor skulle kunna bli en besparing för kommunen. Både besparingar på färdtjänst men också på att äldre som är friskare inte behöver bo på boenden i samma utsträckning, menar de.

– Men det inte det viktigaste skälet utan det viktigaste är att detta är en friskvårdssatsning för de äldre så att de är aktiva, säger Lars Fagerström.

MEST LÄST