Nytt beslut: Skolchefen inför tvålärarsystem

Barn- och ungdomsförvaltningen inför tvålärarsystem på grundskolan, med start redan till hösten. "Resurserna har varit felfördelade."

ANNONS
|

– Vi har bra resurser i Falkenbergs kommun, men resurserna har varit felfördelade inom förvaltningen. Det här året vill jag göra en jättestor satsning på grundskolan som ska få ökade resurser. Det är där vi är svaga i vår verksamhet, säger Jörgen Frostlund, chef för barn- och utbildningsförvaltningen.

I årskurs 6 är det en fjärdedel av eleverna som inte når målen i alla ämnen i Falkenberg.

– Sedan etableras det som ett mönster och går genom hela skolsystemet. Vi planerar att införa ett tvålärarsystem i hela F-6-verksamheten som vi tänkte börja implementera redan från hösten. Det ska finnas två lärare i alla klassrum för de lägre åldrarna, säger Jörgen Frostlund som vill ta de mindre barnens lärande på "absolut största allvar".

ANNONS

– Det är jättespännande och helt unikt. Det finns exempel på skolor som har gjort det, som Fajans och Slöinge, men att göra det systematiskt i en hel kommun är det inte många som gjort.

Det är framförallt läsning, skrivning och matematik som han vill satsa på.

Hur säkert är det att det genomförs?

– Det är hundra procent. Det är bestämt.

Pengarna ska omfördelas inom förvaltningen.

– De kommer gå från andra verksamheter. Till exempel har vi verksamheter som har gått tre miljoner plus. År efter år är det tre miljoner som inte har använts.

Var det ett nervigt beslut att fatta?

– Jag tycker inte det. Det är ganska enkelt. Vi gjorde det i enighet. Det var bara ett fack som hade synpunkter. Det är för ett väldigt gott syfte: lärandet för de minsta barnen.

Arbetet med omfördelningen kommer ske under de kommande två till tre åren.

– Det ska inte innebära att någon personal sägs upp någonstans.

Socialdemokraterna hade med förslaget om ett tvålärarsystem i sin skuggbudget.

– Detta är inget politiskt förslag. Det är ett förslag som jag presenterade redan när jag började förra våren, som Socialdemokraterna har plockat upp drivit i fullmäktige. Men de fick inte igenom det, resursmässigt. Jag menar att vi kan göra det här inom vår befintliga verksamhet, utan nya resurser.

ANNONS

På uppstartsdagen inför skolåret för en vecka sedan presenterade Jörgen Frostlund ett ambitiöst mål för Falkenbergs skolor. Utbildningen och resultatet ska nå det absoluta toppskiktet, både nationellt och internationellt, inom fem år.

– Många tror väldigt mycket om skolan, men det finns mycket forskning som visar vad som sannolikt fungerar. Detta är en sådan sak: att två lärare jobbar tillsammans med barnen hela tiden.

Jörgen Frostlund nämner två fördelar med det nya systemet.

– Om en lärare är sjuk finns den andra där. Vi behöver inte ta in korttidsvikarier, vilket ger en kontinuitet i lärandet.

– Vi får två lärare som tillsammans undersöker vad som fungerar. Och vad som inte fungerar. Som kan vara flexibla tillsammans med varandra i klassrummet och bättre möta varje barn och elevs behov.

Detta, att lärarna ska undersöka hur mycket av det de undervisar om, som barnen lär sig, och förändra sin undervisning därefter, presenterade han också på uppstartsdagen.

Henrik Hjalmarsson, representant från Lärarnas Riksförbund i Falkenberg som har många gymnasielärare som medlemmar, är i grunden positiv till förändringen.

– Vi är överens med förvaltningschefen om att resurser i minsta möjliga mån ska tas från pedagogisk personal, där besparingar sker. Det skall inte innebära ökad arbetsbelastning för våra medlemmar, säger Henrik Hjalmarsson.

ANNONS
ANNONS