Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
Prova

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

1/3
ANNONS ▼

Nytt avtal öppnar för ortopedspecialisterna

Ortopedspecialisterna har funnits i Falkenberg sedan 2015. Sedan första mars har de skrivit ett valfrihetsavtal med Region Halland, vilket gör att patienten själv kan välja att komma till mottagningen.

– Det är jätteroligt och det har redan börjat komma lite patienter som har valt att komma hit, säger Patrick Överli, vd och en av grundarna av Ortopedspecialisterna. 
Det är han och hans fru Camilla som driver praktiken. Camilla sköter det administrativa arbetet och Patrick är ortopedspecialist. Han har bakgrund av att tidigare ha byggt upp en liknande verksamhet i Halmstad, då han var en av grundarna till Movement. Men de är inte ensamma, i dag är de sju anställda och fler är på väg. 

Det nya avtalet innebär att läkarna på vårdcentralerna kan skriva en remiss direkt till Ortopedspecialisterna. När kliniken öppnade fanns inget avtal med Region Halland alls och man servade istället försäkringsbolag vars kunder behövde komma till operation snabbt. 
– Det är väldigt många företag som gruppförsäkrar sin personal så att de snabbare ska komma tillbaka. En person som jobbar som anläggningsarbetare till exempel vill arbetsgivaren få tillbaka så snart som möjligt, då kopplas vi in, förklarar Patrick. 
Men den sortens patienter är för få för att det ska gå att driva runt en sådan verksamhet som Ortopedspecialisterna. Sedan ett drygt år finns det ett avtal med Region Halland, som säger att de kan skicka patienter som inte de själva hinner med för att uppfylla vårdgarantin. Många av patienterna är från Halland, men även Västra Götaland och Kronoberg har valt att skicka ett antal patienter till Falkenberg för mottagningsbesök och operation. 

Under första året var verksamheten inte så stor berättar Patrick och säger att under den tiden gjorde de även klart med sin iso-certifiering, som är en slags kvalitetsstämpel på verksamheten eftersom den kräver att företaget har policier och dokument för alla tänkbara händelser klara. 

Ortopedspecialisterna tar hand om all ortopedi förutom rygg- och nackbesvär. Det gäller allt från händer, fötter och knän med korsband till hallux valgus. Patrick älskar sitt jobb och talar mycket om att förändra organisationen och vården och vikten av känslan av att man är med och bestämmer. Målet med verksamheten är inte att bli störst. För honom är känslan av att göra något bra det som får honom att jobba vidare. 
– Jag tycker att det är så roligt att påverka sjukvården och göra ett så bra jobb för den enskilda patienten som möjligt. Drivkraften är när någon skriver på Facebook att "ni är bäst", eller att någon kommer på återbesök och säger att “ni är så trevliga, hälsa alla", säger Patrick och fortsätter: 
– Det är en väldigt stor händelse i patientens liv även om det är en liten operation för oss. Vi vill att de ska ha en så bra upplevelse som möjligt. Jag tror att för att man som medarbetare skall vara engagerad krävs det att man är delaktig. Om alla som arbetar hos oss är engagerade känner man det som patient och känner sig väl omhändertagna.

Trots allt anställs just nu ny personal. Från att i dag ha operationer två-tre dagar i veckan i en operationssal, vill man utöka till fyra-fem och någon mer sal. Men sedan räcker det.
– Vi vill vara lagom stora. Vi brinner för den lilla verksamheten där patienterna ska känna sig så omhändertagna som möjligt. Det är drivkraften hos oss, säger Patrick. 

MEST LÄST