Mari-Louise Wernersson (C), kommunråd i Falkenberg, tar nu återigen tillsammans med kommunchefen Charlotte Johansson tag i frågan om Systembolag till Ullared. BILD: Ola Folkesson BILD: Christine Olsson / TT
Mari-Louise Wernersson (C), kommunråd i Falkenberg, tar nu återigen tillsammans med kommunchefen Charlotte Johansson tag i frågan om Systembolag till Ullared. BILD: Ola Folkesson BILD: Christine Olsson / TT

Nya tag för Systembolag i Ullared

Nu gör kommunrådet Mari-Louise Wernersson (C) ett nytt försök med att få Systembolaget till Ullared. Men enligt Systembolagets policy ser det mörkt ut.

ANNONS
|

Frågan om Systembolagets vara eller icke vara i Ullared har varit uppe förr. Vid flera tillfällen har Mari-Louise Wernersson (C) suttit i möten med Systembolaget, och vädjat om att de ska etablera sig på orten. Den här gången är det hon och kommunchefen Charlotte Johansson som skrivit under en ansökan.

– Det är en stark önskan från de som bor och besöker Ullared. När vi satt i offentliga rummet, glasburen, i april var det många som ånyo framförde detta, säger Mari-Louise Wernersson.

Närmsta Systembolag finns inne i Falkenberg centralort, en körsträcka på fyra mil för boende och besökare i Ullared. Att Systembolaget har försäljarombud i Ullared räcker inte tycker Mari-Louise Wernersson.

ANNONS

– Det är Sveriges största besöksmål med fem miljoner besökare årligen. Jag tycker det är skämmigt att Systembolaget inte ser ortens storhet, säger hon.

Tror du att ansökan kommer beviljas den här gången, när ni fått avslag tidigare?

– När de varit här på besök har de sagt att det kan komma i "framtiden." Jag tycker att framtiden är här nu.

Systembolaget är skyldiga att öppna en butik i varje kommun som vill ha det. Vill kommunen sedan ha ytterligare en butik krävs en ansökan, och det är då upp till bolaget att besluta.

– Vi utgår ifrån befolkningsunderlag, hur långt det är till närmsta butik och hur många som stadigvarande rör sig på orten utan att vara skrivna där, säger Lennart Agén, presschef på Systembolaget.

Att det hittills inte blivit något Systembolag i Ullared förklarar han med att det är få som bor där längre perioder, trots att många besöker samhället.

– Människorna som åker till Gekås bor ofta på andra orter där det finns butiker helt enkelt, säger han och fortsätter:

– Utifrån vår etableringspolicy och själva syftet med Systembolaget är vi väldigt försiktiga med att öppna nya butiker. Vi prioriterar lägen med större behov och fler kunder.

ANNONS

Systembolaget har ännu inte tagit ställning till kommunens senaste ansökan.

ANNONS