Nya lokaler för ex-kriminella

Kris invigning lockade politiker, företagare och före detta brottslingar från hela landet.

ANNONS
|

Det är tisdag och invigning av Kris nya lokal på Storgatan i Falkenberg. I och runt den stora soffgruppen trängs före detta kriminella och missbrukare med kommunpolitiker och lokala företagare. Bakom ett mikrofonstativ står en smått nervös Djem Mangos och ska just inleda sitt invigningstal.

– Jag är 59 år och har suttit 18 år i fängelse, börjarhan.

Djem Mangos är ordförande för Falkenbergsavdelningen av Kris, Kriminellas revansch i samhället. Föreningen har funnits i staden sedan 2006 och successivt skaffat sigett gott rykte.

– Ni har verkligen byggt upp ett förtroende hos både kommunen och företagen. Fortsatt lycka till med ert viktiga arbete, säger kommunråd Mari-Louise Wernersson (C).

ANNONS

– Vi har fått jobba för det, men så ska det vara. Det är skönt att de litar på oss gamla banditer nu, säger Djem Mangos när vi växlar några ord efteråt.

Den nya lokalen delas med Unga Kris, som riktar sig till den yngre generationens kriminella. Tillsammans ska de göra det de gör bäst, att hjälpa före detta kriminella till ett laglydigt och drogfritt liv.

– Med större lokaler kan vi bredda vår verksamhet. I år kommer vi i Unga Kris att jobba mycket med temakvällar där vi bland annat ska prata om konsekvenserna av missbruk och kriminalitet, säger Fredrik Lundell, ordförande för Unga Kris i Falkenberg.

Han vet själv hur svårt det kan vara att bryta destruktiva mönster. Men även att det finns en väg ut.

– När man befinner sig mitt i det så har man ofta inte den blekaste aning om hur man ska ta sig ur. Men när man ber om det så finns det hjälp att få, säger Fredrik Lundell.

När han som ung missbrukare vände sig till Kris ordnade de plats åt honom i sitt stödboende.

Just boendebiten är något som Djem Mangos vill utveckla mer under de kommande åren.

– Vi har en vision om att öppna ett kvinnoboende inom 1–3 år. Vi har börjat få in kvinnor i föreningen men har i dagsläget bara ett boende för män, säger han.

ANNONS

Den nya lokalen är inte bara en lokal angelägenhet. Journalister från Kris egen tidning Vägen ut är där för att göra ett reportage och invigningen gästas även av tillresta Krismedlemmar från stora delar av landet. En av dem är Ali Reunanen, vice förbundsordförande och projektledare för Kris nya utbildningssatsning, som finansieras med medel från Allmänna arvsfonden.

– Många av oss klarar inte av den traditionella skolan. En del har dyslexi, aspbergers, adhd och så vidare. Därför har vi skapat en egen utbildning som alla ska kunna klara. Den ger samma behörighet som att läsa till behandlingsassistent, berättar han.

Även om Kris i Falkenberg har fått mycket hjälp av sina sponsorer i näringslivet så är den stora utmaningen att få ihop ekonomin. Det blev inte enklare av att kommunen sänkte föreningsbidraget från 100 000 till 90 000 kronor här om året.

– Nu går 70 procent av vår tid åt till att jaga pengar och 30 procent till att hjälpa människorna som kommer hit. Jag skulle helst vilja att det var tvärtom, säger Djem Mangos.

FAKTA: Kris

Kris, Kriminellas revansch i samhället, är en ideell förening där före detta kriminella och missbrukare hjälper varandra tillbaka in i samhället.

Föreningen grundades av 11 medlemmar 1997.

I Falkenberg har Kris funnits sedan 2006.

I dag har Falkenbergs lokalförening 85 medlemmar och Unga Kris i Falkenberg 128 medlemmar.

ANNONS