Laxhinder. De breda remsorna ska under tiden av vattenutsläpp hindra laxen från att hoppa upp i dammen vid Ätrafors kraftverk.
Laxhinder. De breda remsorna ska under tiden av vattenutsläpp hindra laxen från att hoppa upp i dammen vid Ätrafors kraftverk.

Ny teknik ska rädda laxen i Ätran

Energibolaget Uniper har installerat en fiskspärr i Ätran. Syftet är att rädda laxar från att fastna längst upp i åfåran, men ekologkonsulenten Ingemar Alenäs är kritisk till tillvägagångssättet. – Det här kanske räddar några enstaka laxar men problemet med laxreproduktionen består, säger han.

ANNONS
|

Fiskspärren består av breda gummiremsor som hänger från en vajer över ett fall i Ätran. Konstruktionen sitter halvägs upp för i den tidigare åfåran där laxen har lekt i många år och gör även i dag, om det finns vatten. Tanken är att laxens framfart ska stoppas med hjälp av de breda remsorna.

– Spärren sitter över ett vattenfall där fisken kan fångas upp när de försöker hoppa över fallet, säger Johan Tielman, miljöchef på Uniper.

Energibolaget Uniper Sverige installerade fiskspärren för att försöka hindra laxen från att nå den damm där Ätrafors kraftverk tidvis släpper ut vatten. Nivåerna i dammen och i forsen kan variera ganska mycket beroende på hur mycket överflödsvatten som kraftverket släpper ut, och det är vid tillfällen av högvatten som laxen letar sig upp längs med forsen. När kraftverket sedan inte behöver släppa ut vatten sjunker vattennivåerna och laxen riskerar att fastna i den torrlagda dammen.

ANNONS

– Det här är en relativt ny teknik som vi testar och förhoppningsvis kommer den att hindra laxarna från att fastna i dammen, säger Johan Tielman.

Men ekologkonsulenten Ingemar Alenäs är kritisk till vad han anser vara en ofullständig lösning.

– Det var nog i välmening man satte upp den här fiskspärren, men den löser inte helt problemet med att vuxna laxar risker att dö nedanför spärren, eller problemet med reproduktionen.

Enligt Ingemar Alenäs är problemet för laxen i Ätran större än vad en spärr kan åtgärda. Han menar att det för laxbeståndets välmående behövs flera saker, bland annat lek- och uppväxtområden som dammen vid Ätrafors.

En bättre lösning, menar han, är att släppa ut lite vatten hela tiden som man gjort i Hertingforsen (kallat Hertingprojektet).

– Det hade varit bra för både Ätrans laxar och på sikt för Falkenbergs kommun. Det hade gynnat laxfisket som redan omsätter mycket pengar.

Erika Axelsson är länsfiskekonsulent på Länsstyrelsen i Halland. Hon beskriver lösningen som gjorts i Hertingforsen som bra, men att den inte är realistisk för Ätrafors.

– Om man vill göra det mer för att stimulera lax- och fiskereproduktionen är lösningen som gjorts på Hertingfors ett bra alternativ, men då gäller det först att Uniper själva vill genomföra det, säger Erika Axelsson och fortsätter:

ANNONS

– De behöver enligt lag inte gör något över huvud taget så detta är bättre än ingenting.

ANNONS