Balansgång. För Josefin Selander, ny samhällsbyggnadschef, ligger utmaningen i att få Falkenberg att växa på ett hållbart sätt. BILD: Ola Folkesson
Balansgång. För Josefin Selander, ny samhällsbyggnadschef, ligger utmaningen i att få Falkenberg att växa på ett hållbart sätt. BILD: Ola Folkesson

Ny chef vill se Falkenberg växa

Som ny samhällsbyggnadschef hoppas Josefin Selander bidra till att nå kommunens mål om 50 000 invånare till år 2030.

ANNONS
|

– Utmaningen är att få ihop det på ett hållbart sätt, säger Selander.

Sedan maj förra året har Josefin Selander varit tillförordnad chef för samhällsbyggnadsavdelningen (tidigare stadsbyggnadskontoret.) Den första mars tillträdde hon som ny chef på positionen, och ersatte därmed den tidigare chefen Catharina Rydberg Lilja.

– Jag har fått ett jättespännande jobb där jag får jobba med kunniga och engagerade politiker och medarbetare, säger hon.

Josefin Selander är uppvuxen i Slöinge, men har även bott i Skåne där hon studerade väg- och vattenbyggnad på Lunds tekniska högskola.

– Först pluggade jag socialantropologi, men det var inte helt rätt för mig. Jag var intresserad av samhällsfrågor och sökte väg- och vatten i stället, säger hon.

ANNONS

Sedan ett par år tillbaka är hon tillbaka i Falkenberg där hon jobbat inom kommunen som planchef inom samhällsbyggnadsavdelningen i fem år.

– Jag tycker om att förstå det pusslet som kommunen är, hur de olika avdelningarna samverkar och jobbar ihop. Det blir till en helhet som är väldigt intressant.

I sin nya roll som samhällsbyggnadschef hoppas hon framförallt kunna hjälpa till att nå kommunens mål med 50 000 invånare till år 2030. Vid årsskiftet 2016/2017 hade kommunen 43 867 invånare.

– Utmaningen är att få ihop det på ett hållbart sätt både socialt, ekologiskt och ekonomiskt hållbart. Om kommunen ska växa måste vi ha råd med det också. Det handlar ju också om att bygga ut service, skolor, infrastruktur, säger hon.

Att Falkenberg växer på alla håll och kanter är ingen nyhet för någon, och Josefin Selander hoppas att det forsätter så för att kommunen ska ha en chans att komma åt bostadsbristen.

– Vi ser en tydlig uppgång bland annat i våra bygglovsärenden. De senaste två åren har kommunen beviljat över 400 bygglov per år, det är 20 procent fler än åren dessförinnan. När lägenheter byggs startar flyttkedjor och nya personer kan komma in på bostadsmarknaden, säger Josefin Selander.

ANNONS

Samtidigt höjs då och då röster från människor som är oroliga över att Falkenbergs småstadskaraktär med låga och gamla hus ska försvinna i jakten på nya bostäder och förtätning.

– Det där är en balansgång. Att bygga på höjden är ett sätt att effektivt utnyttja marken, och förtätning gör staden mer levande. Samtidigt vill vi ju bevara stadens själ och hjärta. Vi har som mål och ambition att växa och en del i det är att olika miljöer förändras, säger Josefin Selander.

ANNONS