Nu ska även ”äldre unga” aktiveras i Falkenberg

I höst startas den största ungdomssatsningen i Falkenbergs kommun under 2000-talet.

ANNONS
|

Tidigare har man mest siktat på åldrarna 12-16, men nu ska även åldrarna 17-20 år aktiveras mera. Redan nu kan ungdomar ansöka om pengar för projekt som man vill genomföra.

Politikerna har avsatt fyra miljoner kronor för den här satsningen. I det ingår fyra nya fritidsledartjänster plus utbildning av personal, lokalhyra, med mera.

Utöver det kommer två projektanställda att under ett år jobba med integration.

Tanken är att man ska ha Coophuset i Falkenberg som bas men sedan verka över hela kommunen och hyra in sig i lämpliga lokaler i de mindre orterna runtomkring.

Hälsofrämjande arbete

Man kallar det för den öppna ungdomsverksamheten och den ska ledas av Veronica Stag. Hon tillträdde som enhetschef för lite drygt ett år sedan och har tidigare arbetat med ungdomar i 13-14 år som kurator, biträdande rektor och fältarbetare.

ANNONS

– När jag kom hit fanns det redan en väl utvecklad verksamhet och det är en stor ära att få fortsätta bygga den framöver. Jag brinner mycket för hälsofrämjande arbete och det är jätteviktigt att hitta meningsfulla fritidsaktiviteter för ungdomar. Många unga mår sämre i dag jämfört med tidigare. Speciellt tjejer på gymnasiet, säger Veronica Stag.

Den befintliga fritidsverksamheten på skolorna Tånga, Skogstorp, Söder, Apel och Tullbro kommer att fortsätta i stort sett som tidigare. Där är målgrupperna 12-16 år.

Även äldre

Det nya är alltså att man även vill inkludera åldersgruppen 17-20 år och ska göra aktiviteter på andra orter ute i kommunen där det inte finns någon fritidsverksamhet i dag. Till exempel hyra in sig i samlingslokalen i Glommen eller någon av bygdegårdarna i inlandet.

För att ordna eller annat som unga är intresserade av att göra på sin fritid.

Mer delaktiga

– Det viktiga är att lyssna på vad ungdomarna själva vill. Det gör man redan i dag men vi vill utveckla det ännu mera och att ungdomarna själva ska känna sig mer delaktiga i processen, förklarar Veronica Stag.

Redan nu finns möjlighet att gå in och ansöka om pengar för olika aktiviteter. På kommunens hemsida finns något som heter Slanten där man kan få upp till 10 000 kronor i bidrag för en aktivitet.

ANNONS

Alla förslag välkomna

Alla förslag kanske inte genomförbara. Men alla idéer är välkomna och kommer att beaktas av fritidsledarna.

– Man kan vända sig direkt till dem också när de är ute på skolorna eller fritidsgårdarna. Det viktiga är att det blir något av unga för unga på fritiden. Det ska bli jättespännande att jobba med den här nya inriktningen, säger Veronica Stag.

ANNONS