Nej till vårdprogram på Drottning Blanka

Ett vård- och omsorgsprogram i Falkenberg riskerar att få för få sökande och ställa till det för Peder Skrivares skola i Varberg som erbjuder samma program. Det anser Skolinspektionen som avslår ansökan från Drottning Blankas gymnasieskola.

ANNONS
|

Ansökan som Drottning Blankas gymnasieskola skickade in gällde att starta vård- och omsorgsprogrammet med inriktning på akutsjukvård. Tanken var att det skulle gå 16 elever i varje årskurs.

Som skäl angav Drottning Blanka bland annat att programmet är ett av de mest populära på de sex andra orter där skolan erbjuder det. Dessutom hänvisade de till en utredning från Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) som uppger att det kommer att behövas drygt 230 000 nya medarbetare inom vård och omsorg fram till år 2023.

Skolinspektionen anser däremot att det inte är säkerställt att tillräckligt många elever kommer att söka den, eftersom Drottning Blanka inte har gjort någon undersökning som visar ett riktat intresse mot just den utbildningen i Falkenberg.

ANNONS

I beslutet hänvisar Skolinspektionen till att Falkenbergs kommun fick lägga ned vård- och omsorgsprogrammet för några år sedan på grund av kraftigt minskat elevunderlag.

Skolinspektionen skriver även att det finns risk för att vård- och omsorgsprogrammet i Varbergs kommun inte kommer att kunna hålla samma kvalitet, alternativt behöva lägga ned, om samma program erbjuds även i Falkenberg.

Varbergs, Gislaveds, Marks och Hylte kommun uppger att de kan drabbas negativt om programmet skulle starta.

ANNONS