Ned med kabeln i backen!

Måhända en vardaglighet att sju kilometer luftledning ersätts med nedgrävd elkabel söder om Slöinge, men också ett exempel på en gigantisk kraftansträngning under senare år.

ANNONS
|

– I Halland har Eon grävt ner ungefär 15 mil elkabel per år sedan Gudrun 2005, säger Magnus Nilsson, gruppchef inom Eon Elnät.

Om man betraktar vad hela Eon Elnät gjort under den tiden så har 3500 mil kabel gått ner i backen och ersatt ledningar som hängt i luften. Om några år ska i princip hela det svenska elnätet på motsvarande sätt vara säkrat för väder och vind.

Gudrun var stormen 2005 som på allvar lärde svenskarna och kraftföretagen hur sårbara luftledningarna är när skogen faller som plockepinn. Långa och ytterst besvärande elavbrott plågade nationen. Men enligt lagen ska numera ingen ens i värsta fall behöva utstå elavbrott längre än 24 timmar.

ANNONS

Åter till Slöinge. Där har lokala Guntorps gräv just satt fart på grävmaskinerna för att fixa det som Eon beskriver som en väsentlig del i att göra elförsörjningen säkrare i trakterna kring Slöinge. Man ser alltså till att ersätta sju kilometer luftledning söderifrån, som ger el till en mindre del av Slöinge och i fortsättningen även till Berte Kvarn, med nedgrävda kablar.

Och som en inledning av projektet förstärker Eon också kabeldragningen in till Sia Glass, som i likhet med större delen av Slöinge samhälle får sin el från Eons fördelningsstation i Boberg, alltså norrifrån.

– I produktionen har vi ju med jämna mellanrum känt av elavbrotten, konstaterar Per Stenström på Sia Glass.

När Wohlins fryshus, där Sia Glass är delägare, i november får färdigt sitt 4 500 kvadratmeter nya fryshus vid glassfabriken, så kommer naturligtvis också det att dra ström. Genom det nya fryshuset tar Sia Glass hem det mesta av sin lagring av glass till Slöinge, från bland annat Wohlins i Halmstad.

– Med det här fryshuset fördubblar vi vår kapacitet. Just nu finns det ett väldigt behov av nya fryshus, säger Tomas Wohlin på Wohlins fryshus som i den nya anläggningen i Slöinge kommer att ha en säsongsanpassning; när glassen är slutsåld efter sommaren vill bärfabrikanterna gärna komma in med sina nyplockade bär i fryshuset.

ANNONS

Näringslivet har naturligtvis ett intresse av att elleveranserna blir säkrare och säkrare, och nu har alltså grävarbetena startat för detta projekt om syftar till säkrare strömförsörjning i trakten av Slöinge.

– Det blir ingen sommarsemester för mig, säger Kjell-Åke Johansson på lokala Guntorps gräv som ser till att nya kablarna kommer i backen.

Hela den här investeringen i säkrare elnät kring Slöinge ligger på 10 miljoner kronor för Eon.

FAKTA: Mått på förändringen

Totalt i Sverige rör det sig om 5 000 mil luftledningar som kraftföretagen under 2000-talet har vädersäkrat, framförallt genom att ersätta dem med nedgrävd kabel. Den samlade investeringen ligger på cirka 50 miljarder kronor.

Ett mått på vad som hänt: Eon, som svarar för leveransen till en miljon kunder i Sverige, har under en tioårsperiod plockat ned 250 000 ledningsstolpar, som sedan eldats i fjärrvärmeverk.

ANNONS