Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
Prova

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

1/5
ANNONS ▼

Närradion med en skön mix

Så här års brukar lyssnandet öka, när Falkenbergs egen närradio, Radio Wake Up, håller igång sina sommarsändningar. HN besökte Radio Wake Ups studio under sändning

I hus nummer 7 i Falkenbergsgymnasiet huserar Radio Wake Up, Falkenbergs egen närradio sedan 2001. På dörren till studion sitter ett anslag som föreställer logotyperna på de lokala entreprenörer och näringsidkare som ser till att hålla de falkenbergska etervågorna höga. 

När HN kommer på besök är sommarradioarbetaren Timothy Andersson precis på väg att påannonsera Creedence Clearwater Revivals låt ”Travellin’ band”. Det är direktsändning, och vi får en stund till godo med programmakarna i pausen mellan låtarna. De har precis gett ledtrådar till dagens tävling. Första pris är biljetter till STCC-tävlingarna på motorbanan. 
Timothy ska börja andra ring på gymnasiet i höst och har tillsammans med sin skolkamrat Sado Hassan fått sommarjobb på radion med hjälp av kommunen. Timothy trivs bra med jobbet, men siktar nog ändå på att bli lärare i framtiden. 

Timothy och Sado har blivit vägledda in i radiokonsten av Anders Sällberg som är producent och samordnare på Radio Wake Up sedan 2003. Han ger ett lugnt och kunnigt intryck, och har lagt ned stor omsorg på låtlistorna som radion spelar. Det är en salig blandning av gammalt och nytt, populärt och udda. Svenska klassiker varvas med 80-talshårdrock och senaste nytt från topplistorna (bara om någon önskar det). Det är en blandning som sticker ut, och Anders förklarar receptet på en lyckad arbetsdag. 
- Goa gäster, bra flyt på tävlingar och önskningar och en skön mix av bra musik. 
När jag frågar hur den typiske Radio Wake Up-lyssnaren ser ut, förklarar teamet att det är alla möjliga som har på 105,1 mhZ på FM-sändaren, eller lyssnar i datorn och mobilen. 
– Kanalen står på bland företag, och ungdomarna lockar andra ungdomar att lyssna. På somrarna går lyssnarantalet upp, säger Anders Sällberg. 

De senaste årens förändringar i radiovärlden med digitalisering och poddar har inte varit negativa för radion, konstaterar han vidare:
– De kompletterar varandra rätt bra, den vanliga radion och de nyare alternativen. 
David Bowies 40 år gamla dänga ”Heroes” håller än, och medan den spelas berättar Timothy att radion har gäster varje dag mellan 12 och 13. Det är några timmar tills klockan slår halv fem, och det går fortfarande bra att skicka in en önskan om att få en låt spelad. Denna dag kommer STCC-föraren Marcus Annervi på besök, och sedan vet man inte riktigt vad som händer. Det mesta sänds direkt och det är en av tjusningarna med att ratta in Radio Wake Up. 

FAKTA: Radio Wake Up

Nås på frekvensen 105.1 Mhz i vanliga FM-radion. Se hemsidan www.radiowakeup.se för att lyssna i datorn och på mobilen och för att önska låtar. Sommarradion sänder varje vardag mellan 10-16:30. Därefter är det sommarmix med musik non stop. På hemsidan finns också utförliga listor med musiken som spelas i kanalen.

MEST LÄST