Murtans flyttar och firar jubileum

Murtans öppnar inte bara i nya lokaler på måndag. Trafikskolan fyller dessutom 90 år i år och passar på att dra igång en helt ny verksamhet.

ANNONS
|

Med dubbelt så stora utrymmen i Fabos tidigare lokaler öppnar sig helt nya möjligheter för Murtans. Trafikskolan flyttar ett kvarter från Holgersgatan 7 till Holgersgatan 15.

Runt hörnet, med separat ingång från Rörbecksgatan, öppnas samtidigt Murtans Konferens. Där har man tre olika konferenslokaler i olika storlekar (med plats för 48, 24 respektive 16 deltagare). De två största salarna kan slås samman till en och ta upp till 100 personer om man väljer att möblera utan bord.

Nytt ben att stå på

– Det blir ett nytt ben för oss att stå på och ska bli jättespännande. Normalt sett kommer vi bara att utnyttja en liten del av de här extra utrymmena för trafikskolan. Resten av tiden kan de hyras ut, förklarar ägaren Lennart Svensson.

ANNONS

– Vi har sonderat lite innan och vet att det finns intresse för konferenslokaler. Flera har redan hört av sig om att hyra in sig här och nu kan vi äntligen visa upp hur det ser ut. Vi har satsat på att ha den senaste tekniken för presentationer.

Den 3 april drar båda verksamheterna igång på den nya adressen och konferensdelen kommer i början att skötas av Lennart och hustrun Carina Svensson.

– Vi är nio anställda i körskolan i dag. Om vi lyckas få ruljangs på konferensdelen är jag ganska säker på att vi blir någon eller några till, säger Lennart.

Jämnårig med bilskolan

Formellt tillträds de nya lokalerna 1 april. Samma datum som hans pappa Sven-Arne Svensson gick bort för tre år sedan. Han var för övrigt född 1927, samma år som Murtans bilskola startades i Ljungby. Sven-Arne bodde dessutom sina första levnadsår på Rörbecksgatan 20, nära Murtans nya lokaler.

– Pappa jobbade som bilmekaniker på det som kallades Rickardssons verkstad. Den hette nog något annat, men jag kommer inte på namnet. Han var i alla fall där när Calle Johansson erbjöd honom att börja som lärare på Murtans 1949.

Någon gång i mitten av 1950-talet blev Sven-Arne delägare och tog senare över helt när Carl Johansson gick bort.

ANNONS

Betalade med tavlor

Några tavlor i flyttlasset minner om en annorlunda tid.

– Det var en konstnär som inte kunde betala sitt körkort. Så pappa fick några konstverk istället, förklarar Lennart.

För den som är nyfiken blir det öppet hus på Murtans den 22 april. Samma dag har Falkenbergs Motorklubb en utställning på Rörbeckstorget för att uppmärksamma ett annat jubileum.

– Motorbanan firar 50 år och Sven-Arne var väldigt engagerad där med.

Murtans Bilskola

Startas 1927 på gården Murtans i Ljungby av bröderna Carl och Oskar Johansson. Gården ligger nära Falkenbergs motorbana.

Bilskolan flyttar senare in till Falkenberg och finns då först på Strandvägen.

1949 omkommer Oskar Johansson i en olyckshändelse och Sven-Arne Svensson erbjuds att börja arbeta som bilskollärare.

Verksamheten flyttas 1958 till Sandgatan och då har Sven-Arne gått in som delägare.

I oktober 1963 är det dags för ny flytt till Holgersgatan 7, snett emot brandstationen.

2000 tar Lennart Svensson över verksamheten efter sin pappa Sven-Arne.

2017 Murtans flyttar till nya lokaler i hörnet Holgersgatan/Rörbecksgatan och förutom trafikskolan startas konferensverksamhet.

ANNONS