”Misstankarna räcker ännu inte för åtal”

– Misstankarna har i någon mån stärkts, men de är ännu inte tillräckliga för ett åtal. Sen får vi se vad den fortsatta utredningen ger, säger åklagare Klas Lundgren om den grova mordbranden på Åkarevägen i Falkenberg.

ANNONS
|

En man i 25-årsåldern har suttit häktad, misstänkt för att vara skyldig till den omfattande nattliga branden i industrilokalerna på Åkarevägen den 22 april. Häktningen är visserligen hävd, men endast därför att mannen har överförts till kriminalvårdsanstalt för att avtjäna ett fängelsestraff efter en tidigare dom för ekonomisk brottslighet.

Just den domen har för övrigt gett en antydan om att den misstänkte skulle kunna ha ett hämndmotiv som förklarar branden. Han var nämligen tidigare anställd av ett av de företag som drabbades av branden. Och han ansåg, vid rättegången för ekonomisk brottslighet, att den tidigare arbetsgivaren hade försatt honom i en trängd ekonomisk situation som ledde till att han bröt mot lagen.

ANNONS

Mannen nekar till mordbrandsanklagelsen. Och åklagare Klas Lundgren antyder alltså att utredningen ännu inte nått fram till en punkt där misstankarna är tillräckligt tydliga för ett åtal. Tidigare har han dock hävdat att man i alla fall kan knyta mannen till området och tiden för branden.

Nu går utredningen vidare utan att polis och åklagare behöver ta hänsyn till häktningstiderna.

– Mannen blir kvar på anstalt åtminstone fram till i september. Han har dessutom åtal över sig för stöld vilket ytterligare kan förlänga påföljden, säger Klas Lundgren.

Hur lång tid den fortsatta utredningen tar vill åklagaren inte uttala sig om.

För den andra misstänka stora mordbranden, som inträffade några dagartidigare i företagslokaler i gamla gjuteriet i hamnen, sitter alltjämt en man i 30-årsåldern häktad i väntan på åtal.

ANNONS