Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
Prova

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

1/7
ANNONS ▼

Miljonrullningen – skatten som gick upp i rök

Handeln med råtobaksspill är omfattande. Bara i Falkenberg har staten sannolikt gått miste om många miljoner i skatteintäkter på senare år.

I höstas gjorde flera myndigheter gemensamma och breda kontroller av näringsidkare i Halland. Skatteverket, kommunen, gränspolisen och försäkringskassan stötte på allt från skattebrott till fusk med svart arbetskraft. Under kontrollen togs 235 plastburkar i beslag från en butik i Falkenberg. Burkarna var märkta "råtobaksspill" men innehöll av allt att döma grovt skuren och torkad tobak avsedd att rulla och röka. 
– De var inte märkta med varningstext. Jag var med och bar. Vi fyllde två kombibilar, minns Mattias Ivansson vid gränspolisen i Halland.

Men märkningen är bara en del av problematiken. Det stora dilemmat rör i stället beskattning. Förpackningar om 300 gram för omkring 70 kronor har gjort produkten populär – att just röka.
– Det visade sig direkt att detta inte var råtobak utan röktobak, färdig att smula och rulla, berättar polisens förundersökningsledare Håkan Rolfsgård som fick ärendet på sitt bord. 
Grundregeln är att all tobak som går att röka ska beskattas. Sedan årsskiftet beskattas röktobak med 1 852 kronor per kilo. För varje såld burk råtobaksspill går staten alltså miste om 550 kronor i utebliven skatt. 

Håkan Rolfsgård såg sig efter ett tag tvungen att lägga ner utredningen. Som han såg det rörde det sig om ett uppenbart skattebrott varför han skickade uppgifterna vidare till både Skatteverket och Ekobrottsmyndigheten.
– Jag utgår ifrån att ekobrott och Skatteverket jobbar med detta och följer produkten bakåt för att hitta importören. Vi har varken resurser eller kunskap att jobba på det viset, säger Håkan Rolfsgård som även fick lämna tillbaka burkarna till handlaren när beslaget hävdes.
De aktuella burkarna hade levererats av ett annat företag i Falkenberg som i sin tur köper produkten av en större grossist. Fakturan mellan leverantör och butik avslöjade inköpspriset, 32 kronor per burk exklusive moms.

Bara höstens beslag i Falkenberg, borde ha genererat drygt 155 000 kronor till staten, korrekt beskattat. Sammantaget, över tid, rör det sig om många miljoner som staten går miste om i förlorade skatteintäkter. Ett drygt halvår efter beslaget fortgår försäljningen med råtobaksspill som vanligt hos flera handlare i Falkenberg. 
– Det är många som köper. Det är kanske inte världens finaste tobak men visst går den att röka, säger en av de handlare som HN pratat med.

Råtobaksspill har sedan tidigare testats kliniskt av Tullverket som slår fast att produkten är att betrakta som röktobak. Men varje enskilt fall blir ändå en enskild bedömningsfråga för Skatteverket och Tullverket.
– I nuläget är lagregleringen klar i skattehänseende. Råtobak beskattas inte, men röktobak gör det. Vad som anses vara råtobak eller röktobak i ett individuellt fall avgörs av beskattningsmyndigheten, förklarade Johan Westerlund, rättssakkunnig på Finansdepartementet i facktidningen Tobak & Mer tidigare i år.

MEST LÄST