Smedjan vid Varbergsvägen, förr industrilokaler som satt spår i miljön. Bild: Edith Camilla Svensson
Smedjan vid Varbergsvägen, förr industrilokaler som satt spår i miljön. Bild: Edith Camilla Svensson

Miljögifter vid Smedjan kräver åtgärder

Visserligen bekräftar nya undersökningar att det inte är någon fara att vistas i Smedjans lokaler vid Varbergsvägen i Falkenberg, men på sikt behövs det åtgärder mot de kvarvarande miljögifterna.

ANNONS
|

I dag ägs de gamla industrilokalerna av Falkenbergs kommun och där bedrivs bland annat gymnasieundervisning, dagcenter, social verksamhet och föreningsliv.

Det är sedan länge känt att byggnaderna är riskobjekt, eftersom företaget Ätranverken i många år ytbehandlade och avfettade cykeldetaljer där. Den omfattande kemikalieanvändningen har efterlämnat föroreningar i byggnader och jord i form av metaller, tungmetaller och aromatiska kolväten.

Konsultföretaget Norconsult har nu gjort andra steget i en miljöteknisk undersökning. Uppdragsledaren Sander Anfinset säger att proverna inte gett något anmärkningsvärt nytt, att man kan vistas i byggnaderna utan hälsorisk. Och även om det är olämpligt att vistas i just källarrummen, så ”blir ingen sjuk av att gå in där”.

ANNONS

Men detta är slutsatser som baseras på att ingen vistas där över lång tid. Vore det fråga om bostäder skulle kraven på åtgärder vara större. Och konsulten menar att man på sikt ändå måste vidta åtgärder i byggnaderna, för att pressa ned riskerna ytterligare. För säkerhets skull bör man också göra markundersökningar vid den senare byggda förskolan på granntomten – även om kommunen menar att man vid det bygget grävde ut gammal jord och ersatte den med ny.

Såväl kommunen som efterföljaren till det ansvariga företaget, Ätranverken, är delaktiga i arbetet med att undersöka och komma till rätta med föroreningarna.

ANNONS