Michael Svensson, invald i riksdagen 2010, men nu placerad på en plats på listan som gör hans framtid osäker efter valet 2018. Bild: Ola Folkesson/arkiv
Michael Svensson, invald i riksdagen 2010, men nu placerad på en plats på listan som gör hans framtid osäker efter valet 2018. Bild: Ola Folkesson/arkiv

Michael Svensson (M) kan åka ur riksdagen

– Politiken kan vara hård och skoningslös. Jag är naturligtvis besviken, säger moderate riksdagsledamoten Michael Svensson som hamnar först på fjärde plats på Hallandsmoderaternas lista inför riksdagsvalet 2018.

ANNONS
|

Moderaterna i Halland höll en nomineringsstämma med 154 ombud närvarande på lördagen. För närvarande har Moderaterna i Halland tre mandat i riksdagen, och att de skulle knipa ytterligare ett får ses som osannolikt med tanke på opinionsläget och att det då krävs mer än 30 procent av rösterna i Halland.

Därför är en placering bland de tre översta namnen på listan den förmodade ingången till ett riksdagsliv efter valet 2018. Men såväl den förberedande nomineringskommittén som stämman valde att placera Michael Svensson från Falkenberg längre ner, på fjärde plats.

– Jag tycker att jag fått ett kvitto från andra på att jag gör ett bra jobb i riksdagen. Då är det förvånande att man vill ändra på ett vinnande lag, om jag kan uttrycka det så, säger Michael Svensson, välkänd falkenbergare och före detta företagare i mat- och restaurangbranschen.

ANNONS

Han anser även att länets största moderata föreningar, i Halmstad och Kungsbacka, dominerat nomineringsprocessen, vilket försvårat för honom.

Men han välkomnar att flera är beredda att gå i in i rikspolitiken.

– Jag har inga invändningar mot de nya som är högt på listan, men det tar tid att komma in i riksdagsarbetet och att hitta vägarna till inflytande, säger Michael Svensson – som menar att det är ett skäl till att partiet borde värna den erfarenhet som de nuvarande riksdagsledamöterna har.

Michael Svensson sitter i riksdagens utbildningsutskott. Han anser, även om det är svårt som rikspolitiker att ”varje vecka pricka av vad man har uppnått”, att han drivit utbildningsfrågor effektivt.

– Jag tycker även, ett annat exempel, att jag i partiet haft en betydelse i att påminna om palestiniernas utsatta situation, säger Michael Svensson som genom en resa för några år sedan fick en insikt i Israels systematiska förtryck av palestinierna.

Det enda som möjligen kan rädda kvar falkenbergaren Michael Svensson i riksdagen är personrösterna, att väldigt många skulle kryssa just honom. Men själv är han inte främmande för andra vägval, att kanske ge sig in i kommunpolitiken.

ANNONS

I fastställandet av Moderaternas lista behöll en av de nuvarande riksdagsledamöterna sin position: Jörgen Warborn, Varberg, är kvar som förstanamn. Däremot rasade den tredje nuvarande riksdagsledamoten, Jenny Petersson i Halmstad, utför i listan – till en sjundeplats.

– Och behandlingen av henne ser jag som både neslig och sjaskig, säger Michael Svensson.

FAKTA: De toppar Moderaternas lista

De fem förstanamnen på Moderaternas lista i Halland till riksdagsvalet 2018. Det som sedan kan rubba ordningen är personröster, tillräckligt många kryss för någon.

1. Jörgen Warborn, Varberg, 48 år, riksdagsledamot sedan 2014.

2. Ulrika Jörgensen, Onsala, 50 år, sjuksköterska, regionpolitiker och vice ordförande i Hallandsmoderaterna.

3. Lars Püss, Vilshärad, 51 år, civilekonom, kommunpolitiker och med kortare erfarenhet av riksdagen som ersättare.

4. Michael Svensson, Falkenberg, 60 år, riksdagsledamot sedan 2010.

5. Helena Antoni, Kullavik, 22 år, statsvetare och distriktsordförande i Moderata ungdomsförbundet.

ANNONS