Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
Prova

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

1/16
ANNONS ▼

Matmarknad med mycket brett utbud

”Jättekul att staden lever upp”. International Street Market pågår för fullt och får tummen upp. Nackdelen är att mat och dricka som försvinner i besökarna behöver komma ut igen.

Det är lite glest med besökare på förmiddagen på Stortorget i Falkenberg. Men i takt med att det närmar sig lunchtid fyller det på med allt fler. De mest långväga utställarna kommer från Australien och erbjuder bland annat burgare på kött från känguru och krokodil. 
– Småstäder är bättre än storstäder. Folk är mer nyfikna på att smaka på något nytt. Känguruburgarna är populärast, berättar Nicholas som steker burgare och gillar atmosfären i Falkenberg.

Provade spanskt

Ulrika Karlsson och sonen Tim Karlsson från Ljungby var på marknaden för andra dagen. De smakar på spansk mat när HN kommer förbi.
– I går tittade vi bara. Vi ska in till stan och handla igen och kanske passar på att testa nya grejer någon annan dag, säger Ulrika.
– Jättegott med churros, tycker Tim.

Kluven inställning

Matställena kring Stortorget är lite kluvna till evenemanget. Samtidigt som man tycker att det är en kul grej för staden så påverkas de på olika sätt.
– Det blir ju lite lugnare inne hos oss med kunder. Fördelen med att ligga så nära är att vi blir en del av det hela. Nackdelen är att man tycker att de som arrangerar skulle ordna med toaletter. Nu känns det som att de flesta går in till oss. Man skulle önska att arrangörerna ordnade fler allmänna toaletter, säger David Hallin på Stantons.

”Förbannat trevlig grej”

Han får medhåll av John Nilsson på Belugia:
–  Det är alltid någon som blir drabbad och sabbar många dagar av vår verksamhet med färre lunchgäster. Men det är en förbannat trevlig grej och extra toalettbesökare får man bjuda på även om man tycker att kommunen kanske borde tänkt på detta.
Torggrillen har inte märkt av någon direkt minskning av kunder. Däremot har man uppmärksammat att många marknadsbesökare sätter sig på deras utemöbler.
– Det är inget jättestort problem och det är roligt att det händer saker i stan, säger Haci Eken medan han sätter upp en liten avspärrning med skyltar om att sittplatserna är till för Torggrillens kunder.

Större yta nu

Förra året var evenemanget på Rådhustorget men flyttades av praktiska skäl.
– Arrangören tyckte att det var en för liten yta och det var inte helt optimalt ur brandsynpunkt. Därför flyttade vi i år och det fungerar bättre. Men restaurangerna ska ju inte behöva stå för toaletter. Är det ett problem får vi ta upp det med arrangören av International Street Market. De ansvarar även för städningen på området, säger Johan Bengtsson på Destination Falkenberg.

International Street Market 

Har funnits i Sverige i åtta år och besöker i år 28 svenska städer mellan april och oktober. Drygt 30 utställare från 15 olika länder finns på plats och erbjuder ett stort utbud av framför allt olika sorters mat. Men även lite annat. 
Det är andra året i rad som den kommer till Falkenberg och pågår onsdag-lördag 9-12/8. Förra året var man på Rådhustorget men i år har evenemanget flyttats till Stortorget. 

MEST LÄST