Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
Prova

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

1/5
ANNONS ▼

Martin hoppas på vinst i finalen av Funkismello

- I´m in for some competition! Falkenbergaren Martin Nilsson är redo. På måndag deltar han i finalen av Funkismello på Cirkus i Stockholm.

Frågan är om det ska gå lika bra som i deltävlingen i Jönköping i februari. Där vann han med sitt framförande av ”Var ligger landet där man böjer bananerna” som Mojje (Morgan Johansson) från Tvååker sjöng in på sitt album ”Barnvakt”.

Scenvana

Martin Nilsson har en viss scenvana då han deltagit i julshower och var konferencier vid en gala i Falkhallen där man drog in cirka 25 000 kronor till Musikhjälpen. I samband med det medverkade han även i direktsänd radio/tv från Järntorget i Göteborg för några år sedan.
– Jag såg en lapp om att man kunde anmäla sig till Funkismello men hade aldrig hört talas om det innan. Sedan gjorde jag en lista över olika låtar och kom att tänka på ”bananerna”. En kompis som gillar Mojje sjöng den ofta i skolan, berättar Martin.

Repetition

På måndag morgon flyger han upp till Stockholm med pappa Ronny. De har varit uppe i huvudstaden en gång för att repetera med liveorkestern som ska kompa de tretton deltagarna i finalen (där även Rebecka Wikman från Halmstad tävlar). 
Samtidigt övar Martin hemma och på jobbet.
– Jag har nog sjungit den hundra gånger nu. 
Pappa Ronny är imponerad av att Martin inte låter sig påverkas av yttre omständigheter.
– Det är lite roligt att se hur han inte bara saknar scenrädsla. Han äger scenen när han står där! Vid repetitionen i Stockholm var det problem med att han inte fick något headset som han brukar ha när han sjunger. De hade strul med ljudet och han fick en handmikrofon istället. Men han löste det, konstaterar Ronny.

Beröm från Bengtzing

Vid repetitionen fick Martin även träffa Linda Bengtzing som är konferencier och ska medverka som gästartist i finalen.
– Jag pratade lite med henne och hon var väldigt imponerad av Martin. Vi såg halva startfältet då och där var några som var rätt vassa och sticker ut. Men precis som i vanliga mello gäller det att få allt att klaffa, säger Ronny Nilsson.
Martin kommer att ha publikstöd då en buss från Attendo i Falkenberg åker upp och han har en del släkt och vänner i Stockholm på plats också.

Spännande final

På frågan om hur det går i finalen svarar Martin med en gest som talar om att det kan gå hur som helst.
– Men det ska bli spännande.
Funkismello har ingen Europafinal än så länge. Men oavsett hur det går i Stockholm har Martin minst ett framträdande till att se fram emot.
– Jag och de andra på Attendo i Falkenberg ska besöka ett Attendo med daglig verksamhet i Skåne och jag kommer att uppträda med låten där.

Martin Nilsson

Ålder: 23 år.
Yrke: Jobbar på daglig verksamhet hos Attendo och på Ica Skrea strand.
Bor: Egen lägenhet på övervåningen i en villa.
Familj: Pappa Ronny Nilsson, mamma Elisabet Jensnäs, ett helsyskon och fem halvsyskon.
Aktuell: Finalist i Funkismello 24 april.
Intressen: Film, musik och böcker.
Framtidsdröm: ”Jag hoppas att bli skådespelare någon dag.”

Funkismello


Startade som Väsby Melodifestival och är Sveriges största melodifestival för personer över 15 år med intellektuell eller neuropsykiatrisk funktionsnedsättning inom LSS. Tävlingen ägde rum första gången år 2011. 
Sedan dess har det blivit ett årligt återkommande evenemang. 
Från början var Upplands Väsby Kommun huvudman för festivalen, men från och med 2015 arrangeras festivalen av Föreningen Funkisglädje. 
Målet med Funkismello är att skapa ett arrangemang som leder till att så många personer som möjligt med intresse för att sjunga ska få möjlighet att stå på scen och delta på sin egen nivå.

MEST LÄST