"Man får en stämpel" - Annika bryter tabun kring psykisk ohälsa

- Bara för att man mått dåligt en period behöver man inte bära runt på den stämpeln hela livet, säger komikern Annika Andersson från Falkenberg. Hon talar av egen erfarenhet när hon ger projektet "Aldrig ensam" ett ansikte tillsammans med andra kändisar.

ANNONS
|

Det har gått nästansex år sedan komikern Annika Andersson själv drabbades av utbrändhet.

- För de allra flesta går det över. I många fall tror jag att man kommer tillbaka som en bättre upplaga av sig själv, säger hon.

Numera är hon engagerad som ambassadör i projektet "Aldrig ensam" som arbetar med att sprida kunskap om psykisk ohälsa och bryta tabun kring ämnet. Annika Andersson har varit öppen med sin utbrändhet och hon har bland annat berättat om hur hon började se dubbelt och sökte hjälp hos en optiker innan hon landade på akuten.

- Det finns någon konstig bild av att kända personer alltid mår bra eftersom det alltid är den sidan man visar upp. Men folk är rädda för att prata om psykisk ohälsa eftersom det är så lätt att man får en stämpel som den "som mår dåligt". Jag har själv suttit i intervjuer om helt andra saker och plötsligt dyker frågan om min utbrändhet ändå upp. Men det stör mig egentligen inte. För min del är det tack och lov passé och mitt liv pågår för fullt.

ANNONS

Strax före jul publicerade projektet "Aldrig ensam" en video där ambassadörerna pratar om att må dåligt, om att inte vilja leva längre och om att det finns personer som bryr sig. Där pratar bland andra Filip Hammar och Fredrik Wikingsson, Youtube-stjärnan Therese Lindgren och Annika Andersson. Efter bara två dygn hade filmen redan nått över en miljon människor.

- Jag tror det hjälper att man bara visar sitt ansikte och visar att vi är många som vet vad psykisk ohälsa innebär, säger Annika Andersson

För initiativtagaren Charlie Eriksson har de senaste tolv månaderna varit omtumlande. Priser och utmärkelser har haglat över projektet och Charlie har varit konstant uppbokad.

- Det här året har varit fantastiskt. Vi har verkligen fått möjlighet att kasta ljus över psykisk ohälsa, göra det synligt och inte minst modernisera själva begreppet som är en aning uttjatat.

Han pekar framför allt på behovet av bättre grundkunskap för att ta bort fördomar och sudda ut den skam som fortfarande är stark hos drabbade och deras familjer.

- Vi brukar säga att vi bryter isen och gör det lättare att prata om. Vi vill förmedla hopp om att det går att leva med sina diagnoser. När kända människor går ut och pratar om det här så hoppas vi att deras följare lyssnar och tar intryck.

ANNONS
ANNONS