Mångfalden på Skrea näs har räddats

Sandstranden och heden på Skrea näs har restaurerats för 650 000 kronor för att bevara den biologiska mångfalden. Nu har kommunen tagit fram en skötselplan.

ANNONS

Öppna sand- och grusmiljöer har under de senast 100 åren blivit ovanligare. Det beror på igenplantering, exploatering och igenväxning. Många djur och växter som funnits på öppna och soliga sandmarker har minskat kraftig.

Falkenbergs kommun fick ett EU-bidrag på 650 000 kronor för att återställa sandstranden och heden på Skrea näs. Arbetet genomfördes mellan 2010 och 2014. Målet var att öppna landskapet och återskapa en variation av öppen sand och lågvuxen blomrik vegetation.

Området har röjts, buskar och vresrosor har tagits bort, man har gjort naturvårdsbränning och grovslåtter. Arbetet har inneburit att området blivit mer tillgängligt för allmänheten.

ANNONS

Arbetet är klart och kostnaden är redovisad till länsstyrelsen. Nu ska kommunen ta hand om skötseln med pengar från kommunens natur- och miljövårdsprogram. Skötseln kommer att kosta cirka 35 000 kronor per år.

En skötselplan som sträcker sig fem år framåt i tiden har tagits fram för att de restaureringsåtgärder som gjorts inte ska ha varit förgäves. Det krävs en löpande skötsel för att området inte ska växa igen på nytt. Bland annat ska kultur- och fritidsnämnden genomföra en bränning på området nästa vecka, om vindarna tillåter.

Skötselplanen omfattar ett område som till allra största delen ägs av kommunen, en mindre del ägs av Skrea bysamfällighet.

ANNONS