Mörk komedi avslutar utbildning

En mörk komedi presenteras i Blackboxen på Katrinebergs folkhögskola i helgen när Katrinebergs folkhögskoleelever har premiär på sin “Dissociala - Det underbara landet”.

ANNONS
|

– Det är en musikal som är lite knasig som Alice i underlandet, men med en twist, berättar producent Ronja Savela.

Tillsammans med sina klasskamrater sätter hon upp föreställningen som ska ut på turné i två veckor efter premiären. I helgen visas föreställningen två gånger för allmänheten i Blackboxen i på Katrinebergs folkhögskola. I veckan visas den för andra elever på skolan, samt från filialen i Halmstad. Därefter blir det turnéliv. En vecka i söder och en vecka norrut.

– Det ska bli jätteroligt att få komma ut med den. Vi har jobbat hårt med detta hela våren, säger Ronja.

ANNONS

Föreställningen är skriven av Anthony Neilson och handlar om en flicka som tappat bort något. En timme. Flickan besöker flera olika världar för att finna rätt på den.

– Vi har jobbat väldigt mycket och har kört först individuella scener och sedan nu kör vi genomdrag varje dag inför premiären.

Eleverna fick veta strax före jul vilken föreställning de skulle sätta upp. När de var tillbaka efter julledigheterna tilldelades var och en, en roll eller flera. Föreställningen har nämligen många karaktärer och alla har fått testa på att spela flera olika innan de slutligen bestämde vem som skulle spela vilken roll.

– Det har varit en väldigt rolig och utmanande process och vi har lärt oss jättemycket, säger Ronja.

Under två veckor kommer eleverna att ta med sig scenografin, som då är anpassad för vägarna, ut på turné genom Sverige. Eleverna har bokat upp skolor från Malmö i söder till Gävle och Falun i norr, där de främst spelar på estetiska gymnasieskolor.

Ronja har själv inte spelat så mycket teater innan hon sökte sig till Katrinebergs folkhögskola. Tillsammans med en kompis sökte hon och kom in, och har inte ångrat en sekund.

ANNONS

– Vi har lärt oss jättemycket och jag tycker att det första året kompletterar det andra jättebra. Det är en väldigt praktisk utbildning så vi har verkligen fått prova på, säger Ronja.

Utbildningen tar fasta på mycket psykologisk realism, att skådespeleriet ska kännas äkta och inte överspelat som det ibland blir på teater. För Ronja, som hoppas på en framtid i filmindustrin, är det en fantastisk möjlighet. Många av hennes kompisar söker sig vidare mot scenskolan efter examen men det lockar inte Ronja.

– Det känns mer teaterfokuserat, det känns mer som att jag vill ha filmskådespelarkurser och förhoppningsvis jobba lite vid sidan av.

ANNONS