UNDERTECKNAT. I tisdags skrevs årets medborgarlöften under i Rådhuset. Hur väl parterna lyckas ska utvärderas efter hand.
UNDERTECKNAT. I tisdags skrevs årets medborgarlöften under i Rådhuset. Hur väl parterna lyckas ska utvärderas efter hand.

Lovar ökad trygghet på Sloalyckan

Fokus på unga missbrukare och en positiv utveckling i området Sloalyckan. Det är två av flera medborgarlöften som avges när polis, kommun och region nu samlar kraft tillsammans.

ANNONS
|

Så kallade medborgarlöften är en del av polisens nya styrmodell. Tanken är att tillsammans med andra aktörer samverka för att skapa konkreta aktivteter kring frågor som är särskilt angelägna för medborgarna i närområdet.

I Falkenberg finns sedan tidigare en överenskommelse om samverkan mellan kommunen, Falkenbergsnämndnen i Region Halland och polisen i Falkenberg. Det samarbetet förstärktes när medborgarlöftena för 2017 undertecknades på Rådhuset i tisdags.

Till grund för målen ligger en rad medborgardialoger som genomfördes under 2016.

– Vi har försökt att skapa oss en bra nulägesbild för att se hur vi ligger till, säger kommunens utvecklingsledare Josefin Eirefelt.

ANNONS

Kommunpolis Anneli Svensson också hört sig för, både bland kommuninvånare och bland medarbetare. För medborgarna upplevs trafiken i centrala Falkenberg som otrygg, berättar hon. Särskilt cyklister som använder sig av trottoarerna verkar vara ett stort orosmoln för invånarna.

– Det kan tyckas lite lättsamt men det drabbar många och leder till en känsla av otrygghet, säger kommunpolisen.

Efter samtal med poliskollegor lyftes främst drogmissbruket bland unga fram.

– Det är inte för att det sticker ut särskilt som ett stort problem här, men varje ungdom som missbrukar är en för mycket, säger hon och får medhåll av lokalpolisområdeschef Christer Bartholdsson.

– Den yngste som vi har tagit drogprov på var tolv år. Det är klart att det berör konstaplarna i hjärtat när ungdomar inte passar in i samhället på grund av missbruk, säger han och berättar att både utbildning av fritidsledare och särskilda narkotikainsatser planeras under året.

Bland medborgarlöftena finns även konkreta insatser för att öka trivsel och trygghet i bostadsområdet Sloalyckan, Falkenbergs enda miljonprogramsområde.

– Vi kommer att ha en dialog med de som bor i området. Det handlar mycket om att lyssna in vad de tycker och tänker och hur vi utifrån det kan stärka området, säger kommunens projektledare Josefin Eirefelt.

ANNONS

Överst på listan över löften hamnar punkten om kvinnors trygghet. Som HN rapporterat tidigare visade en stor enkät att många unga kvinnor känner sig otrygga i Falkenberg. Under året ska kunskapen kring detta öka genom en dialogprocess, lovar de inblandade.

Mot slutet av 2017 ska arbetet med löftena utvärderas. Målsättningen är att visa på tydliga resultat.

– Det här ett sätt att vässa vårt samarbete. Det finns ett stort värde i att kraftsamla tillsammans, säger kommunchef Charlotte Johansson.

Löften inom fem områden

Under 2017 lovar polis, region och kommun att satsa extra inom fem områden.

  • Ökad kunskap om unga kvinnors trygghet.
  • Positiv utveckling med fokus på ökad trygghet och trivsel i Sloalyckanområdet.
  • Insatser för en tryggare trafiksituation.
  • Insatser för ökad upplevd trygghet i den fysiska miljön.
  • Drogförebyggande insatser med inriktning mot ungdomar.
ANNONS