Kolsvart. Parkeringsdäcket på Kronan har i flera år varit mörklagt. Bilden på taket togs i november och enda ljuset är från en bil som just startat. Till höger skymtar grodden på Lantmännens silo långt bort i fjärran.
Kolsvart. Parkeringsdäcket på Kronan har i flera år varit mörklagt. Bilden på taket togs i november och enda ljuset är från en bil som just startat. Till höger skymtar grodden på Lantmännens silo långt bort i fjärran.

Ljusning skymtar i p-mörker

Den långdragna tvisten mellan ägarna av p-huset i Kronan och Falkenbergs kommun är slut. Avtalet är upplöst och parkeringen kanske kan bli upplyst.

ANNONS
|

HN berättade i höstas om hur många anställda och kunder till butikerna i Kronan inte vågar använda parkeringshuset på grund av det kompakta mörkret.

Särskilt problematiskt är detunder vinterhalvåret då man ofta får använda mobiltelefoner för att lysa upp tillräckligt för att kunna använda myntautomaterna.

Läs också: Mörklagd parkering skrämmer kunderna

Stora problem med skadegörelse ligger bakom mörkläggningen och att delar av parkeringen sedan länge stängts av.

Bakgrunden till att ingenting åtgärdats är en segdragen tvist mellan Falkenbergs kommun och Centrumparkering som äger p-huset i Kronan. Kommunen betalar alldeles för lite för sina platser i p-huset, hävdar Centrumparkering (som i sin tur ägs av Ekängengruppen).

ANNONS

Ett ursprungligt avtal skrevs 1975 och det är det avtalet striden handlat om. Centrumparkering anser att kommunen har felaktiga servitut och att de inte borde gälla längre eftersom det kommunen betalar inte på långa vägar täcker driftskostnaderna i dagens läge.

Man började förhandla för sex år sedan men kom inte överens utan ärendet hamnade efter ett par år i tingsrätten. Där vann Centrumparkering varpå kommunen överklagade och vann i hovrätten.

Den domen kom förra hösten och överklagades i sin tur av Centrumparkering. Ärendet har sedan dess legat för prövning till Högsta domstolen och p-huset har varit fortsatt mörklagt.

När HN kollar upp ärendet efter semestrarna visar det sig att prövningsansökan dragits tillbaka från Centrumparkering i sommar.

– Det stämmer. Vi är överens med kommunen om att dra tillbaka ärendet och att vi avslutar alla våra mellanhavanden. Kommunen har inga platser kvar efter den här månaden, säger Håkan Johansson i Ekängengruppen.

Betyder det att p-huset ska rustas upp och den trasiga belysningen äntligen åtgärdas?

– Vi har ett antal möten framför oss om detta. I mitten av oktober tror jag att vi kommit fram till vilken väg vi vill vandra, kommenterar Håkan Johansson.

Catharina Rydberg Lilja, chef på stadsbyggnadskontoret, handlade ärendet för kommunens räkning i höstas. Hon har slutat sedan dess och hennes tillförordnade ersättare Josefin Selander är på semester.

ANNONS

Men enligt gatuchef Linda Larsson handlar det om att ett fyrtiotal p-platser sagts upp till den sista september. Istället erbjuds kommunanställda möjlighet att parkera i Drivbänken, p-huset vid mötesplats Mölle, från den 1 oktober.

ANNONS