Livet vid sidan av varuhuset

Här är Boris Lennerhovs nya tillvaro.

ANNONS
|

Friskförklarad från sin cancersjukdom har Boris Lennerhov fullt upp med uppdrag på olika håll. Den förre Gekåschefen tackade nej till att bli del­ägare i företaget. Med facit i hand inser han att just det var inget lysande beslut.

– Till och med Bert Karlsson tycker att jag är den dummaste vd:n han känner.

Men Boris Lennerhov säger det med ett ­leende och är inte den som går och grämer sig.

– Konkret blev jag aldrig erbjuden delägarskap utan det var en diskussion om syntestiska optioner som blev väldigt komplicerade så jag bad om att lägga den diskussionen åt sidan.

ANNONS

Bert tyckte att jag jobbade så mycket och företaget gick väldigt bra så då var jag korkad som inte var delägare, vilket inte var mitt val utan en konsekvens av resonemanget.

– Jag sa att jag ska ha hyggligt med bonus om det går bra och det har jag fått. Sedan har jag haft nöjet att utveckla företaget under 15 år med glada och trevliga medarbetare.

Han sökte inte själv vd-tjänsten på Gekås utan blev headhuntad och tackade nej några gånger först.

– Det hängde samman med att vi bodde i Helsingborg på den tiden och man ville inte flytta på familjen. Jag tänkte att vad ska jag där och göra i skogen. Men de hörde av sig igen och igen. Till slut träffade jag ägarna på neutral plats i Halmstad och de visade sig vara väldigt trevliga och ödmjuka grabbar.

Lennerhov gjorde ett studiebesök i hemlighet på varuhuset och kom fram till att det fanns saker att uträtta. Att långpendla ett tag skulle nog gå bra. Han tillträdde 1 januari 2000 och stannade på posten i 15 år (flyttade sedermera till Båstad och minskade pendlingsavståndet).

Effektivare logistisk, organisation och marknadsföring är några saker han bidragit med. Liksom att bygga hotell och utveckla campingen. Att släppa in tv i varuhuset var ingen självklarhet, men även där gick det över de vildaste förväntningar.

ANNONS

– Jag fick avväga hur stor risken var negativ i förhållande till positiv för företaget. Jag fick inskrivet i kontraktet att jag skulle se alla program innan de sändes, med rätt att stoppa dem.

Utnyttjade du det någon gång?

– Totalt var det kanske en och en halv minut jag tog bort när någon uttryckte sig nedsättande om någon annan.

– Sedan var det kanske inte alltid man var nöjd med sig själv i bild. Men det är ju underhållning och man får bjuda lite på sig själv.

Affärsmässigt var det ett fantastiskt bra beslut både för varuhuset och Kanal 5. Dokusåpan slog alla tittarrekord och omsättningen i Ullared ökade med 1,3 miljarder på tre år. Nu är serien inne på sin sjunde säsong.

Boris Lennerhov lämnade som vd 2013 och blev koncernchef för Gekås istället. Den posten lämnade han efter två år, men sitter fortfarande i styrelserna för Gekås tre olika bolag och läggerner en hel del tid på det och som bollplank till sin efterträdare och ägarna i andra projekt utanför Gekås.

Det blev en ofrivillig arbetspaus i fyra månader 2014 när han drabbades av cancer på våren. Då hade Boris redan något halvår tidigare aviserat att han tänkte lämna posten som koncernchef för Gekås.

ANNONS

Behandlingen gick bra och efterhand har Boris tagit flera andra styrelseuppdrag på olika håll. Han sitter i 17 bolagsstyrelser, varav flera som ordförande. Bland annat för Mio, Vesterhavsgruppen och kanske lite mer överraskande Falkenbergs Stadshus AB.

Kommunens koncernbolag är moderbolag för övriga helkommunala bolag. Eftersom Boris inte bor i Falkenberg kan han inte sitta i kommunfullmäktige. Han säger sig inte vara politiker, men den här posten är politiskt tillsatt av moderaterna.

Hur hänger det ihop?

– En bra fråga. Claës-L Ljung (M) ljög för mig och sa att det tar bara en dag i månaden. Men det tar mycket mer tid än jag räknade med. Jag fick ju börja med att ta fajten om Stridh i Falkenberg Energi.

– De senaste 17 åren har jag varit engagerad i frågor i Falkenbergs kommun. Jag tyckte det var lite kul att se hur den världen fungerar och hoppas att de kan lära lite av mig från den andra världen. Normalt pratar man väldigt mycket affärer i en styrelse, men här är det mycket mer formalia och de krav man ställer är mycket snällare än de jag skulle ställa normalt. Nu går de här bolagen jättebra, men jag tror att alla kommunala bolag skulle må bra av lite blandning och inte enbart ha politiker. Politik är inget jag tänker ägna mitt liv åt.

ANNONS

Inför din 50-årsdag sa du i en intervju att du är disträ, hur yttrar det sig?

– Det har inte gått över. Jag har troligen Europas sämsta lokalsinne. Det har man till och med kunnat se på tv när jag slitit upp en dörr på Gekås och där bara var en mur bakom.

– En annan gång var jag på ett möte uppe i Småland och fick lämna lite tidigare för att åka till ett annat sammanträde. Då körde jag runt på vägarna och efter ett tag mötte jag de andra från mötet jag hade lämnat. Så jag hann inte i tid till nästa ställe. Då är jag ändå själv från Småland, säger Boris med ett leende.

Humor är en egenskap han uppskattar.

– Jag skojar mycket själv. Bara man inte gör det på andras bekostnad. Ibland kan man sitta i besvärliga förhandlingar och det finns inget som lättar upp som ett skratt. Det har underlättat många gånger. Man måste ha lite distans till sig själv.

Vad är det roligaste du har gjort yrkesmässigt?

– Det har jag inte riktigt tänkt på. Min grundfilosofi är att det ska helst vara roligt att gå till jobbet varje dag och man ska inte älta problem som inte finns.

ANNONS

Har du någon speciell tradition till jul?

– Ja, jag gör alltid isterband efter min mors recept som hon i sin tur fått från sin mor. Det blev sex kilo i år, men det är lite jobbigt att min fru inte äter kött. Så jag får frysa in en hel del.

Efter sin sjukskrivning från cancern 2014 var Boris igång igen efter några månader och strax före jul i år blev han helt friskförklarad.

– Det var tufft ett tag men hade jag känt att jag inte mått bra hade jag ju inte fortsätta jobba på det viset.

Vad har du för tankar inför 2017?

– Jag har det rätt bra i dag. Jag vill ha saker att göra och inte sitta hemma i hammocken och räkna stenarna på gången. Men kanske slutar jag med något uppdrag, jag har tackat nej till några erbjudanden.

Fakta: Boris Lennerhov

Ålder: 61 år.

Familj: Fru, två utflyttade barn, tre barnbarn, en hund.

Bor: Villa i Båstad, lägenhet på Mallorca.

Gör: Har styrelseuppdrag i Gekås, Gekås Ullared Restaurang AB, Gekåsbyn Ullared, Falkenbergs Stadshus, Boris L Konsult, Arena Vesterhavet, Vesterhavsgruppen, Vesterhavet Event, Hembergs Trädgårdsprodukter, Casmé, Nordic Food, Mio. Föreläser även om entreprenörskap, ledarskap och kundbemötande.

Fritidsintressen: Tycker om att resa och ägnar rätt mycket tid åt trädgården i Båstad. ”När jag fyllde 60 fick jag ett växthus och det är roligt. Jag har lyckats bra med odlingarna i år. Där växer fikon, citron, smultron och mycket annat”. Är även delägare i tre travhästar och styrelseledamot i Hallands Travsällskap.

ANNONS